Pál Feri: Hogyan tehető boldoggá a házasság?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 01. hétfő

A házasságokat kívülről összetartó erők minimálisak. A személyiség fejlesztésére vagyunk kényszerítve – fogalmazta meg Pál Feri atya a Képmás-estek szabadegyetemi előadássorozatán május 30-án a budapesti Boldog Salkaházi Sára-templomban.


A Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány szervezésében folyó Képmás-estek – szabadegyetemi előadássorozatán Pál Feri atya témáját a következő kérdésben fogalmazták meg a szervezők: Mitől boldog egy házasság. A mentálhigiénés szakember fordított a kérdésen, s a házasságban felmerülő kérdések alapján arról adott útmutatást, hogyan tehető boldoggá a házasság.

Minimálisak azok a külső erők, melyek a házasságot kívülről összetartják, így a belső összetartó erők, kapaszkodók kialakítása elsőrendű fontosságú. Személyiség fejlődésre vagyunk kényszerítve – hangsúlyozta Pál Feri.

Hogyan tehetünk a kapcsolatért? – ezt a kérdést kell a középpontba állítani. Már a házasságra való felkészülésben arra kell törekedni, hogy a „készségeinket” fejlesszük. Ennek három dimenziójára mutatott rá: a személyiségvonásokon, így a biztonságos kötődésen, indulatok kezelésén való munka, a kapcsolati ismérvek, így a kommunikáció fejlesztése, végül annak tudatosítása, hogy a család rendszer.

Felhívta arra a figyelmet, hogy naivitás azt gondolni, fel lehet készülni a nehézségekre. Rámutatott sok kapcsolatot jellemző gyerekbetegségre: azt a célt fogalmazzuk meg a párkapcsolatban, hogy meg tudjuk változtatni a másikat. Aztán annak vagyunk tanúi, hogy ez nem sikerül, s így elégedetlenné válunk. Pál Feri hangsúlyozta: önmagunkért tudunk felelősséget vállalni, magunkon kell változtatni, s biztatott, sokat tudunk tenni magunkért.  Fontos továbbá, hogy  házasságunkban lássuk meg a pozitív  dolgokat, tudatosítsuk ezek értékét, és törekedjünk fenntartásukra, időt és energiát nem sajnálva. Pál Feri kiemelte a gyakorta hangoztatott egymásra szánt idő fontosságát. Majd arról beszélt, a problémákkal, nehézségekkel, a gyógyíthatatlan sebekkel meg lehet tanulni együtt élni, de úgy, hogy megőrizzük magunkban a másik tiszteletét, megbecsülését. 

Pál Feri beszélt arról, hogy kultúránkat a szerelem alapú társkapcsolatok jellemzik, így az összetartozásban nagy szerepet játszanak az érzelmek. Így a házasságban is nagyon fontos egymás érzelmeinek komolyan vétele, ami azok elismerését, megbecsülését jelenti. A pozitív érzéseket is kifejezésre kell tudnunk juttatni, a másiknak pedig törekedni kell azok követésére. Az érzelmi összetartozás fenntartható, ha tudunk társunkkal tartani az érzések szintjén, s ezt cselekedetekben is kifejezzük.

Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy katolikus világunkban a házassági kapcsolatról szólva leginkább a hűség, tartósság kap hangsúlyt, míg idegenkedünk a szenvedély megemlítésétől. Holott a házasságban törekedni kell arra, hogy az új, az élmény, a szenvedély tudatosan megjelenjen, s ezt táplálni kell – hangsúlyozta Pál Feri annak veszélyére utalva, hogy a két ember megunja egymást.

Végül kifejtette: a szentségi házasság azt jelenti, úgy szeretem a társamat, ahogyan Jézus szerette az embert. Ma visszaélünk a „szeretlek” szóval. Arra figyelmeztetett: Istennel való kapcsolatunk meg tudja mutatni, hogyan kell igazán szeretnünk.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

You have no rights to post comments