Népszavazás Írországban a házasságról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 15. péntek

 Május 22-én Európa sorsát is meghatározó népszavazást tartanak Írországban a homoszexuálisok házasságáról.
Amennyiben az írek igennel szavaznak a javaslatra, a történelemben először fordulhat elő, hogy népszavazás útján fogadják el a természetes házasság "modern" értelmezését. Pillanatnyilag hatalmas küzdelem zajlik a javaslatot ellenzők – azok, akik szeretnék a házasság intézményét a jövőben is egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként meghatározni – és a másik oldal között, akik szeretnék újradefiniálni a házasságot "két személy között tekintet nélkül a nemi hovatartozásukra”. (Javaslat szövege.)

 Tévedés ne essék, nemcsak a házasság védelméről szól ez a harc. Ez a szavazás a természetes család és gyermekeink természetes családhoz való jogának védelméről is szól. És a lelkiismereti szabadság védelméről.

A közvélemény kutatók felmérései szerint a "nem”-mel szavazók tábora jócskán lemaradva kullog a javaslatot pártolók után. Ez a jóslat egyáltalán nem meglepő az azonos neműek házasságáról történő népszavazásoknál. 2012-ben Szlovéniában is hasonló előrejelzésekről olvashattunk, mégis leszavazták az azonos neműek házasságát, annak ellenére, hogy az előzetes felmérések elsöprő győzelmet jósoltak a másik oldalnak.
Írországban jelenleg Dávid és Góliát harcát vívják. A házasság újraértelmezését támogatják a politikai pártok, a sajtó orgánumok többsége és számos híresség.

Ugyanakkor az "igen” kampány szervezői attól tartanak, hogy a szavazás napjának közeledtével ködbe vész ez a lelkes támogatás.
Élesedik a küzdelem, és úgy tűnik, hogy a nemmel szavazók érvei egyre nagyobb hatással vannak a szavazókra.

Az egyik nemmel szavazó szervezet képviselői (Mothers & Fathers Matter) három különböző plakáttal kampányolnak. Az egyiken felhívják a szavazók figyelmét arra, hogy Írországban már legalizálták az azonos neműek közti élettársi kapcsolatot (amely a házasságban élőkkel hasonló jogokat ad az azonos nemű pároknak). Egy másik plakát a béranyaságot, a homoszexuális párok jövőjének kulcsát mutatja be. A harmadik plakát egyszerűen csak emlékeztet arra, hogy "a gyermeknek egy apára és egy anyára van szüksége”.
A plakátokat hatalmas ellenszenv övezte az "igen” kampány szervezői részéről. Az olykor durva és félelemkeltő reakciók ellenére a nemmel szavazók honlapját rengetegen látogatják, és számos támogatót toboroz.
Talán az írek kezdenek felébredni és megismerni a házasság újraértelmezésében rejlő veszélyeket? Az azonos neműek házasságát pártolók zászlajukon egyáltalán nem a szivárványszínű boldogságot hirdetik, hanem egy intoleráns, elnyomó rendszer építését.
A férfi-nő házasságát pártoló oldal apró lépésekkel halad előre, egyre több szavazót állítva maga mellé.
A következő napokban még lehetőségük van elérni az emberekhez és felhívni a figyelmüket a házasság újraértelmezésében rejlő veszélyekre.
Kérjük, küldjön Ön is néhány biztató szót a szervezőknek a citizengo.org.hu honlapon keresztül: http://citizengo.org/hu/22594-nepszavazas-irorszagban-hazassag-ujraertelmezeserol?tc=ty&tcid=12609226

(levélben kaptam)

You have no rights to post comments