Római főrabbiból ferences szerzetes

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 09. hétfő

Israel Zoller 1881-ben Galicia-i zsidó családban született, ötödik gyermekként. Legjobb barátja révén találkozik a feszülettel. A gyermek gondolkodott. Izaiás könyvében szereplő Isten Szolgájáról olvasott. Közben kereste az összefüggést a keresztre feszített Jézussal: Ez a Keresztrefeszített csakugyan Isten szolgája?

12 évesen tanul és tanít. Titokban olvassa az Újszövetségi szentírást, melyben megérezte a szeretet evangéliumát. Halott édesanyja mellett meggyújtotta a „tiszteletadás fényét, a lángkoronát” és a hatodik boldogságot ismételgette: boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent (Mt 5,8). Bécsben és Firenzében tanul. Filozófiából doktorál. Elvégzi a rabbiképzőt, ahol teljes szívvel az Istent kereste. 1911-ben Triestben rabbi-helyettes. Megnősül, születik egy kislányuk. Sok kellemetlensége van, menedéke a Szentírás: „leginkább Izaiás, Jób, Jézus, Pál alakja vonzott…”

1917-ben Zoller rabbi otthonát súlyos gyász érte, felesége meghalt. „Hiába igyekeztem nyugtalanságomat intenzív tudományos munkába fojtani… Hirtelen, anélkül, hogy észrevettem volna, az asztalra tettem tollamat és – mintha eksztázisban lettem volna – elkezdtem Jézus nevét ismételni… Egész lelkem kiáltotta: Krisztus, ments meg! Nyugtalan maradtam addig, amíg meg nem láttam Őt, mint egy hatalmas képet kereten kívül, a szoba sötét sarkában. Tökéletes lelki békét éreztem. Az Ószövetségi Szentírás birodalmának végső határához érkeztem. Ezt mondtam magamnak: nem volt-e Jézus népem fia? Nem volt-e lelkének lelke?” Zoller rabbi senkinek sem beszélt róla.

1920-ban Trieszt főrabbijává nevezik ki. Újra nősül. Ekkor születik második kislánya, Miriam. Vallástörténeti és biblikus tanulmányokat ír. 1933-ban felveszi az olasz állampolgárságot és az előírásoknak megfelelően családi nevét Zolli-ra változtatta. A növekvő zsidóellenesség miatt szenved. Megfosztják olasz állampolgárságától és az egyetemi katedrától. Ugyanakkor azonban - 1940-ben – a római izraelita közösség meghívta főrabbinak és a rabbiképző rektorának. A főrabbi a békét hirdeti, de a háború már odaért.

Európa lángokban állt. 1943. szeptember 8-án a német csapatok elárasztották Rómát és megkezdődött a kilenc hónapig tartó könyörtelen megszállás. Zolli főrabbinak világos képe volt a nácik viselkedéséről. Értesül, hogy küszöbön áll a zsidóság olaszországi üldöztetése. Családját keresztény jó barátaihoz menekítette. Ő visszatért állomáshelyére. A Gestapo elől a külvárosban rejtőzködik. Rómában a deportáltak száma 291000. Néhány ezer zsidó a Vatikánba menekült.

Egy héttel Róma megszállása után a németek megsarcolták a zsidókat. Letartoztatási és túszszedési fenyegetéssel egy nap alatt 50 kg aranyat követeltek. Éjjel, lopva, barátja hozta a hírt, hogy csupán 35 kg aranyat sikerült összegyűjteni. „Lenne szíves a Vatikánba menni, mondta a küldönc – és kölcsönért folyamodni. - Azonnal induljunk! – válaszolt a főrabbi, úgyis vagyok öltözve, mint egy koldus!” A Vatikánt a Gestapo őrizte, de a főrabbi karbantartó mérnökként ellenőrző munkára jelentkezett a szent Anna kapunál. A főrabbi eljutott az államtitkárságig, s ott a kincstárnok és egy prelátus fogadta. – Az Újszövetség nem hagyhatja cserben az Ószövetséget, mondta. – Kérem segítsenek! Biztosítékként csak magamat ajánlhatom, de mivel szegény vagyok, a világ zsidósága fizeti adósságomat.
A kincstárnok rövid időre eltűnt, felkereste XII. Piusz pápát (azt a pápát, aki a zsidókat mentette, és akit némely zsidók támadnak). A pápa azonnal segített. A kincstárnok rövid várakozás után a szükséges arany mennyiséget összekészítve átadta a főrabbinak. Róma főrabbija egy papírkára ezt írta: átvettem 15 kg aranyat a zsidóság nevében és aláírta. Búcsúzáskor ennyit mondott a főrabbi: Kérem, köszönje meg nevemben Őszentségének”.

A főrabbi élte az üldözöttek életét: éhezett és fázott, magára hagyott volt és elfeledett. A megszállás utolsó hónapjait egy szegény keresztény családnál töltötte. 1944. június 4-én az amerikaiak bevonultak Rómába. Egyben a főrabbit visszahelyezték székébe és tisztségébe. A kiengesztelődés ünnepét Zolli főrabbi vezette két segédjével. Az imádság és ének közben valami ködféle vette körül. Hirtelen végtelen mezőt látott. A zöld növényvilág közepén ott állt Krisztus fehér köpenyben. Feje fölött kék ég ragyogott, és a látvány kimondhatatlan békét árasztott. Ugyanekkor hangtalanul szólt szívében egy hang: utoljára vagy itt! Aznap este a főrabbi hazament, amikor belépett feleségéhez, felesége így szólt: Ma, amikor a Torah előtt állt, láttam maga mellett Jézus Krisztust. Fehér volt. A kezét a fejére tette, és megáldotta magát. Ebben a pillanatban lányuk, Miriam kiáltott: Jézus Krisztusról beszéltek. Ó papa, tudod, hogy ma éjjel róla álmodtam. Nagyon nagy volt és nagyon fehér… Zolli főrabbit ezek az egybeesések szíven találták. Néhány napig gondolkodott, aztán egyértelműen döntött: a zsinagógában már nincs helyem. Telefonon időpontot kért egy paptól és így szólt hozzá: Tanítson. Szeretnék megkeresztelkedni.

1945. február 13-án keresztelték meg feleségével együtt. Miriamot pedig a rákövetkező évben. Az Izrael nevet Eugenio-ra változtatta, XII. Piusz iránti tiszteletből. E gesztussal köszönte meg a Pápa zsidóknak nyújtott segítségét, hogy klauzúrás kolostorok pincéjében, plébániákon, templomokban rejtegette. Másnap a házastársak áldoztak és néhány nap múlva a Gergely Egyetemen bérmálkoztak.
Zolli Assisi szegényének példáját követte, amikor mindenét a zsinagógának átadta és 1946. október 3-án felvette a ferences harmadrendet. Élete utolsó tíz éve nem volt sorstalanság, mert tanított és tanúságot tett Jézus Krisztusról. Átköltözése is csodálatos. 1956. március 2-án, pénteken három órakor halt meg, mint Krisztus. Sírján ez a felírat olvasható: Domino morimur Domini sumus (az Úrnak halunk meg, az Úré vagyunk).

Darvas-Kozma József
(dkjozsef.blogspot.ro)

Hozzászólások   

#2 sz.f.m. 2015-03-10 10:43
Nagyon szép ez a történet és hála érte Darvas Kozma atyának, hogy megismerhettük. Egyébként őneki rendszeresen van műsora az erdélyi Mária Rádióban. Nem csak beszél, hanem mond is valamit!Isten áldja meg minden lépését és szolgálatát! 2012-ben éppen március 15-én volt egy különleges beszéde, -- mai napig aktuális -- érdemes meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=LrPW3BaXwHA
pax
sz.f.m.
#1 Mika 2015-03-10 07:51
Megható és tanulságos történet.Imádko zzunk testvérek, hogy mi is ilyen szabadok legyünk!

You have no rights to post comments