Csaló természetgyógyász kezelte a halálra éheztetett agárdi csecsemőt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 28. szombat

Semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezett, csupán érettségije volt, mégis doktorként tüntette fel magát  az a természetgyógyász, aki rendszeresen kezelte E. Benjámint, a másfél éves agárdi kisfiút, aki 2013 augusztusában gyakorlatilag éhen halt. Itt az egész kórtörténet...

A vádirat szerint az V. rendű vádlott – akit  különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolnak –  M. Bertalan, az interneten alternatív természettudományok doktoraként, parapszichológusként, bioenergetikusként és szakértőként hirdette magát, a doktori jelzőt jogtalanul használta. Valójában 2000-ben végzett el egy tanfolyamot, bioenergetikus képesítéssel rendelkezett, de nem volt tagja a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének, és a betegségek elhárítására minden esetben a saját maga által végzett „bioenergetikai állapotfelmérést és kezelést” javasolta. 
Mint megírtuk, a 2013 augusztusában meghalt agárdi kisfiú ügyében csütörtökön kezdődött a büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken, ahol az édesanya, az édesapa, a nagyszülők, a természetgyógyász és a család háziorvosa ültek a vádlottak padján.
Az orvosszakértő véleménye szerint a kisfiúnál heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás  alakult ki az éheztetés miatt, a testén pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása lett, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, végül szervezete teljesen összeomlott.
Az ügyész ismertetése szerint a kisfiú szülei az édesanya szüleinek agárdi családi házában éltek a külvilágtól elzárkózva, az édesapa még a rokonaival is megszakította a kapcsolatot. Egészség-, táplálkozás- és tisztaság-centrikus életmódot folytattak, elutasították a hagyományos orvoslást és egészségügyi ellátást.
Az édesanya és a nagyszülők már korábban sem bíztak a nyugati orvoslásban, korábbi rossz tapasztalatuk miatt, ezért a vád álláspontja szerint az édesanya a terhessége alatt sem járt rendszeresen orvoshoz. Az a szülők vallomásából is kiderül, hogy amikor a terhesség kiderült, elutasították a védőnői ellátást is, nőgyógyászati kezelésen először három hónapos terhesen volt E. Rebeka, az elhunyt kisfiú anyja. Egyre bizalmatlanabbak lettek az orvossal, így a rendszertelen vizsgálatok is abbamaradtak, végül otthon, orvos és szülésznő segítsége nélkül született meg E. Benjámin. Ugyan megszületése után látta még egy dúla, ám két hétig nem vizsgálta meg orvos. A szülők ugyanis csak ekkor értesítettek egy háziorvost.
Sikerült elérnünk a dúlát, aki elméletileg kórházban segítette volna világra a gyermeket, ám a család végül mégsem akart egészségügyi intézménybe menni.
„Éjjel egyszercsak szúrást éreztem az oldalamon, és tudtam, hogy meg fog születni. A férjem hívta a dúlát, aki elindult Hódmezővásárhelyről, de csak akkor ért oda, amikor a baba már megszületett” – így emlékezett vissza az anya Benjámin születésére.
„Valóban én segédkeztem volna  a szülésnél, de csak úgy vállaltam a feladatot, hogy mindez kórházban, orvosi felügyelettel történik, amibe a szülők belementek. Amikor hívtak, hogy megindult a szülés, többször javasoltam, hogy menjenek be a kórházba, mégsem tették. Mire odaértem, a kisfiú már világra jött, semmi probléma nem volt vele, teljesen egészséges, normális baba volt” – mondta el a neve elhallgatását kérő bába a Velvetnek. Azt is hozzátette, hogy ő utána nem látta a kisfiút, a szülők párszor felhívták, hogy általános tanácsot kérjenek tőle, de a későbbi állapotokról nem tudott.
A baba születése után a család két hétig várt, míg értesítették a háziorvost, a hatósági bejelentést, az anyakönyveztetést pedig csak 10 nappal később intézték el. 
A gyerek állapota 6 hónapos korában kezdett rosszabbra fordulni, amikor –mivel a szülők szerint elutasította a szilárd ételt – anyatejes táplálásnál maradtak. A kicsi állapota az alultápláltság miatt egyre rosszabb lett. Eközben a szülők egyre bizalmatlanabbak lettek a háziorvossal, így az hiába jelezte a vádirat szerint, hogy vigyék kivizsgáltatni a gyereket, a család inkább az interneten talált természetgyógyászhoz fordult.
A természetgyógyász a nagypapa vallomása szerint milliós nagyságrendű összegért cserébe kezelte a kicsit. Bienergetikai vizsgálatot végzett – egy pálcát többször végighúzott a fiú teste felett –, életvezetési és táplálkozási tanácsokkal látta el a családot: ők a természetgyógyászt valóban orvosnak tartották a vallomások szerint.
Az első életévét betöltött gyerek már akkor közvetetten életveszélyes állapotban volt, amikor először látta a természetgyógyász. A vádirat szerint maga is  megdöbbent a pici állapotán és soványságán. M. Bertalan a vizsgálatok után a nagypapa vallomása szerint azt mondta, hogy a gyermek bélflórája teljesen tönkrement, ezért van rosszul.
E. Benjámin mindössze 4 és fél kilósra soványodott, a természetgyógyász tanácsára szinte csak anyatejet kapott, kézrátéttel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni, de már alig tudott mozogni, kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt.
Az anya elmondta: a gyerek napi szükségletéről, mozgásfejlettségéről sem volt összehasonlítási alapja, mert más, hasonló korú gyereket nem látott, továbbá szakirodalmat sem olvasott róla. Az apa nyomozati vallomásában kiemelte: tisztában volt azzal, hogy egy hasonló korú gyerek nem úgy néz ki, mint az övék, mert látott gyerekeket utcán, boltban.
Az elsőrendű vádlott anya, és a másodrendű vádlott apa sem ismerte el bűnösségét. Mindketten úgy nyilatkoztak: ha valaki mondja nekik, hogy vigyék kórházba a gyereket, vagy keressenek másik orvost, akkor megtették volna.
(velvet.hu)

Hozzászólások   

#1 Boros Gábor 2015-03-02 19:23
Szegény gyermek. :cry:

You have no rights to post comments