Szívproblémákhoz vezethet az összetört szív

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 12. csütörtök

A közelgő Valentin-nap nem mindenkinek jelent örömet, főleg azoknak nem, akikkel párjuk éppen szakít. Sajnos ilyenkor a szerencsétlen fél szíve nem csak képletesen „törhet össze”, hanem egészségileg is. Az "összetört szív szindrómáról":

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, az összetört szív szindróma – vagy más néven stressz okozta kardiomiopátia - létező állapot, mely leginkább a szívrohamhoz hasonlítható. Általában nagy stresszel járó, vagy érzelmileg megterhelő (például válás) időszakokban következik be.
Maga a pontos kiváltó ok nem ismert, valószínűleg az adrenalin és más stressz hormonok fokozott kibocsátása lehet káros hatással a szívre. Jellemző tünetei a mellkasi fájdalom és a nehézlégzés, ezért könnyen összetéveszthető a szívinfarktussal. Éppen ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy a szimptómák jelentkezésekor azonnal segítséget kell kérni.
Az állapot leginkább az ötvenes korosztályt, azon belül is a nőket érinti, de fiatalabb férfiak és hölgyek körében is előfordulhat. Az összetört szív szindróma főként abban különbözök a szívrohamtól, hogy visszafordítható, és nincs hosszú távú hatással a szívizomra, a legtöbb érintett szívműködése viszonylag hamar helyreáll.
(origo.hu)

You have no rights to post comments