Az orosz szakemberek valódinak ítélték a szmolenszki ikont

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 08. vasárnap

A szakemberek megbizonyosodtak a csodatévőnek tekintett Szmolenszki Szűzanya-ikon valódiságáról – jelentette be Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban február 1-jén. Az MTI híradását közöljük.

Az orosz ortodox egyház főtemplomában Kirill pátriárka egyházfői posztra lépésének hatodik évfordulóját ünnepelték. A pátriárka 1984-től szmolenszki metropolitaként 25 évet szolgált a Moszkvától mintegy 380 kilométerre délnyugatra lévő orosz városban.

Az ünnepi liturgiát követően az orosz kulturális tárca vezetője ismertette a csodatévőnek tartott szmolenszki ikon két évig tartó restaurálásának eredményeit.

Az ikon a február 1-jei liturgián jelen volt a moszkvai székesegyházban, ahol február 10-ig marad, majd átviszik a szmolenszki Nagyboldogasszony-székesegyházba, ahol a 17. sz. eleje óta őrizték.

A kulturális miniszter elmondta, többen megkérdőjelezték, valóban arról az ikonról van-e szó, amelyet 1602-ben Borisz Godunov orosz cár átadott Szmolenszknek, és amelyet a Napóleon seregei elleni háborúban a Kutuzov orosz hadvezér vezette seregek támogatására a borogyinói harctérre vittek. A szentkép az egyházi történetírás szerint megvédte a várost és az orosz területeket az ellenségtől.

Megyinszkij közölte: az orosz állami restaurátori tudományos intézetben végzett legkorszerűbb eljárások segítségével száz százalékos bizonyosságot nyert, hogy az ikon a 16. és a 17. század fordulóján készült, és az ábrázolás megegyezik az eredeti ábrázolással.

A Szűzanyát karján a gyermekkel ábrázoló eredeti szentképet (Odigitria) a legenda szerint Lukács evangélista festette. Egyes történészek szerint a 11. század közepén kerülhetett orosz földre az ősi ikon, amellyel IX. Konsztantinosz bizánci császár áldotta meg és indította útra a lányát, a későbbi Anna cárnőt, Vszevolod Jaroszlavics kijevi herceg feleségét. Az ikon ilyen módon az orosz állam és Konstantinápoly közötti kapcsolatot bizonyítja.

A 12. század elején Vlagyimir Monomah fejedelem a Szűzanya-ikont Szmolenszkbe vitte, ahol megalapította a Boldogságos Szűz Mennybemenetele-székesegyházat. Ebben helyezték el a kegytárgyat. Az eredeti Szmolenszki Szűzanya-ikon valamikor az évszázadok folyamán eltűnt. Helyébe a most restaurált másolat került.

Fotó: Moszkvai Patriarkátus

Magyar Kurír

You have no rights to post comments