Ezúttal rossz cigányra szálltak rá a rendőrök

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 23. péntek

Győri készenléti rendőrök kirakták a villogót és igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint pusztán csak azért, mert cigány. Ezt meg is beszélték, a központnak is bemondták. A mosoly akkor hervadt le az arcukról, amikor kiderült: a kocsiban tényleg egy cigány ül, csak éppen ő a polgármester.

Egyrészt nagyon tipikus, másrészt egészen példa nélküli eset történt csütörtök dél körül a Komárom-Esztergom megyei Ács településen. Rendőrök a gyanú szerint pusztán a származása miatt igazoltattak egy cigány lakost – ez sajnos bevett dolognak számít a vidéki Magyarországon, ahogy azt pár éve egy civil szervezet be is bizonyította.
Ami miatt viszont az ácsi eset példa nélküli, az az, hogy a Győrből érkező rendőrök ezúttal rossz cigányra, történetesen a polgármesterre szálltak rá. Az esetről maga az érintett, az Ács települést 2010 óta irányító Lakatos Béla számolt be az Indexnek. Lakatos feljelentést tesz a rendőrök ellen.

Kicsoda Lakatos Béla?
Lakatos Béla fideszes ácsi polgármester az egyetlen olyan városvezető, aki büszkén vállalja cigányságát. Általában a színcigány települések élén áll roma vezető, ezzel szemben Ácson a roma lakosság csak tíz százalék körüli. Lakatos 2010-ben kétharmados győzelmet aratott, miután hét évig volt a helyi iskola igazgatója, 2014-ben pedig 56%-kal újraválasztották. Az Antall-kormánytól kezdve minden rendszerváltás utáni kormánynak dolgozott, egy évvel ezelőtti interjújában fideszes párttagsága ellenére is keményen bírálta a kormány romapolitikáját és a Országos Roma Önkormányzat, azon belül is Farkas Flórián dominanciáját. Az interjú itt olvasható. Lakatos később azzal került a hírekbe, hogy a 2014-es parlamenti választás előtt a kisebbségi regisztráció tervezett szabályozása ellen tiltakozva felfüggesztette párttagságát. A Fidesz végül hallgatott a kritikára és módosította a törvényt, Lakatos pedig maradt a pártban. Lakatos az egyik arca az iskolai szegrágáció ellen indított civil kampánynak, az Együtt jobb!-nak is.

Egyből kitették a villogót
Lakatos Béla csütörtök délben éppen hazafelé indult a hivatalból ebédelni – szolgálati autójában, egy fehér színű, régi Audi A4-esben, amit a település három hónapig bérel neki, amíg lesz saját kocsija –, amikor elment mellette egy rendőrautó.
Láttam, hogy megfordulnak utánam, egyből kitették a villogót. Meg is lepődtem, mivel be voltam kötve. – kezdi a történetet Lakatos, akit a polgármesteri hivataltól úgy ötszáz méterre állítottak le a rendőrök. Az egyik rendőr az Audi felé sétálva odaszólt a másiknak: kisebbségi vezeti az autót, közben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta: kisebbségi igazoltatása van folyamatban.
Lakatos szerint a két rendőr csak azt láthatta, hogy egy nagy darab, rövid hajú roma ember ül az autóban, nem ismerték fel. A polgármester hangosan kérdőre vonta a rendőröket, amiért ezzel kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte, hogy így végzik a munkájukat.

Lehervadt a mosoly az arcukról
A két rendőr arra hivatkozva, hogy az igazoltatáson felháborodó Lakatos nem hajlandó együttműködni, odahívott még egy rendőrautót. Hamarosan már öt rendőr állta körül a polgármestert, akiről még mindig nem tudták, kicsoda. Amikor odaadtam a papírjaimat, lehervadt a mosoly az arcukról, és mondták, hogy minden rendben van. Én pedig azt, hogy kérem az azonosítójukat, mert feljelentem őket.
Az intézkedő rendőrök megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el.
A polgármester azt mondja, most már a saját példájából is érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi büntetést. Polgármesterként ugyanis eddig leginkább csak azt látta, hogy folyamatosan érkeznek a büntetések, neki pedig segélyt kell adnia a romáknak azok kifizetésére, hogy ne kerüljenek börtönbe.
Ha velem, egy polgármesterrel ezt csinálják, mit csinálhatnak egy egyszerű roma kőművessel? Mit csinálhatnak azzal, aki megy valahol Szabolcsban biciklivel az egyik faluból a másikba? Megbüntetik 30 ezerre, ami ellen nem mer semmit tenni, és pénze sincs kifizetni!

Vissza lehet hallgatni a felvételt
A polgármestert Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltatták. Lakatos beszélt a győri készenlétisek ügyeletes parancsnokával, aki felvette a jegyzőkönyvet, és azt is megtudta tőle, hogy a rendőrségi rádióforgalmat vissza tudják majd hallgatni.
Lakatos azt mondja, jó a hallása, így biztos benne, hogy a női hang lekisebbségizte – és azt is gyanítja, hogy a két rendőr, amikor őt észrevette, a rádióban más szót használt.
(Panyi Szabolcs, index.hu)

You have no rights to post comments