A legnagyobb mise - Manilában Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 19. hétfő

Hétmillió katolikus hívő előtt, nem szűnő esőben mutatott be misét a Fülöp-szigetek fővárosának központi parkjában Ferenc pápa vasárnap, ázsiai látogatásának utolsó napján, és arra kérte hallgatóit, hogy legyenek "misszionáriusok" a földrészen, ahol a katolikusok aránya csupán 3,2 százalék. Egy kislány miatt beszéde egy részét improvizálta a pápa. Összefoglaló riport és a pápa beszédének teljes szövege, képekkel:

Az egyházfő a tömeg lelkes éljenzése kíséretében vonult be pápamobilján a manilai Rizal parkba, ugyanolyan olcsó sárga átlátszó műanyag esőköpenyt viselve a trópusi esőben, mint amilyet előző nap a 2013-as Jolanda tájfun sújtotta Taclobanban bemutatott mise idején osztogattak a tömegnek. A szervezők vasárnapra mintegy hatmilliós, rekordszámú hallgatóságot vártak a 60 hektáros parkba és a a környező utcákba (II. János Pál pápa 1995-ös vizitje idején ötmillióan voltak.
Homíliájában Ferenc pápa magasztalta a Fülöp-szigeteken nagy tiszteletben tartott Szent Gyermeket (Santo Nino), akinek e vasárnapra eső napja a legjelentősebb egyházi ünnep a délkelet-ázsiai szigetországban. A százmilliós Fülöp-szigeteken a lakosság 80 százaléka katolikus, további 12 százaléka pedig a kereszténység valamely más ágának követője. Az ázsiai szigetországban él a világ negyedik legnagyobb keresztény közössége, a katolikusok lélekszámát tekintve pedig a világon a harmadik.
Srí Lankát és a Fülöp-szigeteket érintő látogatásának utolsó miséjében az egyházfő ostorozta a korrupciót, a konformizmust, a pazarlást, a környezetet érő fenyegetéseket és - útja során immár nem először - a család elleni "alattomos támadásokat". Igen kritikusan szólva a mai társadalomról úgy vélekedett, hogy "az ember elcsúfította a természet szépségét", s "szétrombolta emberi családunk egységét és szépségét is, olyan társadalmi struktúrákat teremtve, amelyek fenntartják a szegénységet, a tudatlanságot és a korrupciót".
Ferenc pápa elítélte "az Isten velünk való tervét fenyegető nagy veszélyt" és mögötte "azt a hazugságot, amelynek atyja a sátán". Az utóbbi "gyakran rejti csapdáit a kifinomultság látszata, a +modernség+, a +mint mindenki+ vonzereje mögé. Elvonja figyelmünket a múlékony örömök, a felszínes időtöltések illúziójával. És akkor mindenféle szerkentyűket használva elpazaroljuk Isten adományait."

Az elhagyott kislány panaszai
A pápa az eredeti terv szerint ismét a klímaváltozásról beszélt volna vasárnap fiataloknak az egyik egyházi fenntartású manilai egyetem területén, de miután egy szülei által elhagyott, 12 éves kislány panaszkodott neki a hozzá hasonló gyerekek sorsáról, a szemmel láthatóan meghatódott egyházfő inkább erre reagált, a tervezett előadás nagy részét elhagyta.
Egy kislány, Glyzelle Iris Palomar, akit felkértek arra, hogy a mintegy 30 ezer fiatal nevében köszöntse az egyházfőt, azt mondta: "sok gyereket elhagynak a szülei. Sokan közülük áldozatokká válnak, és rossz dolgok történnek velük, például kábítószeresek, prostituáltak lesznek belőlük. Isten miért engedi meg, hogy ezek megtörténjenek velük, pedig ők nem tehetnek semmiről? Miért csak kevesen segítenek nekik?"
A kislány, aki menedéket talált egy egyházi fenntartású közösségben, nem tudta végigmondani, amit akart, elsírta magát. Ferenc pápa megölelte, majd elkezdte tervezett beszédét, de félbehagyta azt, és inkább a Glyzelle kérdéseire reagált: "Ő eddig az egyetlen, aki megválaszolhatatlan kérdéseket tett fel, de azokat sem szavakkal fejezte ki, hanem könnyekkel. Miért szenvednek a gyerekek?" - kérdezte. "Mindegyikőtök kérdezze meg magától: tudok-e sírni, amikor éhező gyereket látok, egy utcagyereket, aki kábítószeren él, egy hontalant, elhagyottat, egy olyat, akit kihasználnak, akit a társadalom rabszolgaként használ?"
Ferenc pápa megjegyezte, hogy több fiú, férfi van a tömegben, mint lány és nő, "A nők sokat el tudnak nekünk mondani a jelenlegi társadalomról. Időnként túlságosan macsók vagyunk, nem engedünk teret a nőknek. Pedig ők más szemszögből képesek látni a dolgokat, mint mi, és olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket nem értünk..., úgyhogy ha a legközelebb ellátogat egy pápa Manilába, legyen több nő közöttetek" - mondta, derültséget kiváltva a fiatalokból.
(MTI, index.hu)

Ferenc pápa beszéde:

„Gyermek született nekünk, fiú adatott nékünk” – hangzott a próféta szava a miseolvasmányban. Nagy öröm számomra veletek ünnepelni az isteni Kisded, a Santo Niño vasárnapját – kezdte Ferenc pápa angol nyelven meghirdetett homíliáját.

Kezdettől fogva az Istengyermek lelkületével

„Az Istengyermek Jézus kezdettől fogva elkísérte az evangélium elterjedését az országban – folytatta a pápa a homíliáját. Királyi ruhába öltözve, megkoronázva, kezében jogarral, földgolyóval és kereszttel, folytonosan az Isten uralma és a lelki istengyermekség közti kapcsolatra emlékeztet. Így szól hozzánk a mai evangéliumban: „Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, az nem léphet be oda” (Mk 10,15) . A Santo Niño továbbra is hirdeti, hogy Isten kegyelmének a világossága ráragyogott a világra, meghozva a rabszolgaságból szabadítás örömhírét, lépteinket a béke, a jog és az igazságosság útjára irányítva. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy hivatásunk Krisztus Országa egész világon való elterjesztésére szól.


Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk


Látogatásom során hallottam ezt az éneket tőletek: „Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk”. A Niño súgja ezt nekünk, emlékeztetve a legmélyebb identitásunkra. Pál apostol ma arra tanít bennünket, hogy Krisztusban fogadott fiak lettünk, testvérek és nővérek Krisztusban. Gyönyörű kifejezését láttuk ennek, amikor a fülöp-szigetekiek a tájfuntól sújtott testvéreik segítségére sereglettek.

A fülöp-szigetekiek meghívása arra szól, hogy Ázsiában a hit kitűnő misszionáriusai legyenek

Pál apostol azt tanítja, hogy amikor Isten kiválasztott bennünket, áldásával bőségesen elhalmozott: „Megáldott bennünket fiában, Krisztusban minden mennyei áldással” (Ef 1,3). Ezek a szavak különösképpen visszhangzanak itt a Fülöp-szigeteken, hiszen az efezusi közösség az első katolikus közösség Ázsiában. Ez egy különleges isteni adomány, egy áldás, egyúttal hivatás. A fülöp-szigetekiek meghívása arra szól, hogy Ázsiában a hit kitűnő misszionáriusai legyenek.


A bűn miatt van a szegénység, a tudatlanság és a korrupció társadalmi szerkezete


Isten kiválasztott bennünket egy célra: szentek és feddhetetlenek legyünk előtte (Ef 1,4). Kiválasztott, hogy tanúskodjunk ebben a világban az igazságról és az igazságosságról. Gyönyörű kertnek teremtette a világot és kéri, hogy viseljük gondját. Mindazonáltal a bűnnel az ember eltorzította ezt a világot, a bűn által az ember szétrombolta az emberi család egységét és szépségét, olyan társadalmi struktúrákat teremtve, melyek állandóvá tették a szegénységet, a tudatlanságot és a korrupciót.

Ne mondjunk le az igényességről, éljünk a gyermekek bölcsességével

Néha a problémák, nehézségek és igazságtalanságok láttán a feladás gondolata kísért meg bennünket. Úgy látszik, az evangélium ígéretei nem valósíthatók meg, irreálisak. A Szentírás mégis azt mondja nekünk, hogy számunkra Isten terveit legjobban a hazugság fenyegeti. Mindig elrejtőzik a „csűrcsavaró magyarázkodás”, a modernség és az „olyannak lenni, mint a mások” látszata mögé. Elvonja figyelmünket a tünékeny tetszések és a felületes időtöltések délibábjában. Így elvesztegetjük az Istentől kapott adományainkat, eljátszadozgatunk üres kütyücskékkel, kidobjuk pénzünket hazárdjátékokra és ivásra, visszahúzódva saját magunkba. Közben elhanyagoljuk, hogy azokra a dolgokra figyeljünk, melyek valóban számítanak. Elhanyagoljuk, hogy belül olyanok legyünk, mint a gyermekek, ahogy az Úr tanítja. A gyermekek ugyanis bölcsek a maguk módján, de ez nem a világ bölcsessége. Látjátok, ezért olyan fontos a Santo Niño üzenete. Mindannyiunkhoz szól, emlékeztet legmélyebb identitásunkra.


Védjük meg családjainkat az alattomos támadásoktól


Az isteni Kisded ennek az országnak a védőszentje. Amikor világba jött, életét egy korrupt király fenyegette. Jézus maga is védelemre szorult. Volt neki egy nagy védelmezője: Szent József. Volt egy családja itt a földön: a názáreti Szent Család. Így emlékeztet bennünket arra, hogy megvédjük a családjainkat az alattomos támadásoktól, azoktól a programoktól, melyek pont az ellenkezői annak, amit szentnek és igaznak tartunk, ami a kultúránkban a legnemesebb és legszebb.

Jézus az evangéliumokban befogadja a gyermekeket, átöleli és megáldja őket. A mi feladatunk is védelmezni, vezetni és bátorítani őket. Minden gyermek egy adomány, akit gondozni kell, és nem engedhetjük meg, hogy meglopják reményeiket, hogy az utcán éljenek.


A Santo Niño-ra bízlak benneteket


Egy törékeny gyermek hozta el Isten jóságát, az irgalmasságot és az igazságosságot a világba. Ellenállt a becstelenségnek és a korrupciónak és győzött rajtuk a kereszten. Most, fülöp-szigeteki látogatásom végén őrá bízlak benneteket, aki gyermekként jött el hozzánk. Ő képessé teszi az egész országot, hogy együtt dolgozzon, védelmezze egymást, a családoktól és a közösségektől kezdve az igazságosság, a tisztesség és a béke világának az építésében. A Santo Niño továbbra is védelmezze és áldja a fülöp-szigetekieket, tartsa meg ennek a nagy nemzetnek a keresztényeit a hivatásukban, hogy az evangélium örömének tanúi és hirdetői legyenek. Kérem, imádkozzatok értem, Isten áldjon benneteket!


Federico Lombardi szentszéki szóvívó a szentmise után, utalva Benigno Aquino elnök kabinetirodájának közleményére, kijelentette: "Biztos, hogy ilyen nagy létszámban soha nem vettek részt pápai eseményen. Hivatalos becslések szerint hétmillió hívő vett rész Ferenc pápa vasárnap délutáni manilai szentmiséjén".

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; News.va

Magyar Kurír

You have no rights to post comments