Ferenc pápa: A szólásszabadságnak vannak határai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 16. péntek

Ferenc pápa január 15-én Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartva a repülőúton az újságírók kérdéseire válaszolt, amelyek többek között a párizsi terrortámadásokat és a szólásszabadság témakörét érintették.

A párizsi események kapcsán Ferenc pápa kijelentette: a szólásszabadságnak vannak határai, különösen ha az sérti, illetve gúnyt űz mások hitéből.

Egy francia újságíró tette fel a kérdést a Szentatyának, mit gondol a vallásszabadság és a szólásszabadság viszonyáról. Ferenc pápa válaszában kifejtette: mind a kettő alapvető emberi jog, és hangsúlyozta, hogy az Isten nevében elkövetett gyilkosságokat aberrációnak tartja. Ugyanakkor azt is leszögezte: a szólásszabadságnak vannak határai. Példaként Alberto Gasbarrit említette, a pápai utak szervezőjét, aki éppen mellette állt a repülőgépen. „Ha dr. Gasbarri, jó barátom, sértegetné az édesanyámat, számíthatna arra, hogy behúznak neki” – mondta Ferenc pápa, miközben kezével is illusztrálta az elhangzottakat. „Ez így van rendjén. Nem lehet provokálni. Nem lehet mások hitét sértegetni. Nem lehet gúnyt űzni mások hitéből.”

A klímaváltozás kapcsán hangsúlyozta, nem tudja, hogy ennek a hátterében kizárólag az emberi tevékenység áll-e, azonban „az ember csapta arcon a természetet”. „Azt hiszem, az emberiség túlságosan kizsákmányolta a természetet” – mondta, majd utalt készülő, ökológiai témájú enciklikájára is, és reményét fejezte ki, hogy a dokumentum bátor, a teremtett világot védelmező döntésekre segíti majd a párizsi klímacsúcson tárgyaló feleket.

Szóba került az is, mit tekint legfontosabbnak Ferenc pápa a Fülöp-szigeteki utazás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy számára a szegények, a rászorulók szenvedése áll a középpontban, különösen a 2013-as tájfun áldozatai, és azok, akiknek oly sok igazságtalanságban volt részük.

Forrás: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: ANSA

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments