Kaigama érsek: Nigériában is legyen tömegtüntetés a terror ellen!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 14. szerda

A nigériai püspöki konferencia elnöke, Igantius Kaigama szerint a párizsihoz hasonló méretű tüntetésre, nemzeti összefogásra van szükség hazájában. A terrornak a keresztények és a muzulmánok egyaránt áldozatai – a News.va híradása.


Az érsek hangsúlyozta: rettenetes, elfogadhatatlan, hogy kislányokat használnak öngyilkos merénylőként a terroristák. Az elmúlt napokban három ilyen eset történt Nigériában, összesen 27 halálos áldozata volt a merényleteknek. Ezeket a gyerekeket kiképezték, agymosáson mentek keresztül. Elhitették velük, hogy a mennybe kerülnek, ha megteszik, amit kérnek tőlük. Afrikában sajnos elterjedt jelenség a gyermekkatonaság, rettenetes módszerekkel képezik ki a kicsiket a harcra, míg végül gépiesen gyilkolnak.
Kaigama érsek elmondta, hogy a Boko Haram egy szektás mozgalom, a muszlimok döntő többsége nem azonosul vele. Kifejezte örömét, amiért a muszlim vallási vezetők közül sokan elhatárolódtak a szélsőséges szerevezettől, elítélték merényleteiket, amelyek szemben állnak az iszlám tanításával.
Az érsek hangsúlyozta azonban azt is, hogy ennél többet kell tenni. Reméli, hogy a párizsi tüntetéshez hasonlóan nagy tömegek fejezik ki tiltakozásukat, nemzeti egység jön létre ebben a kérdésben, közösen tiltakoznak az erőszak ellen.
Észak-Nigériában rengeteg áldozata van az erőszaknak. A katolikus templomokban karácsonykor gyűjtést rendeztek a menekültek számára. Sok plébániát is támadás ért. Hangsúlyozni kell: a keresztények és a muzulmánok egyaránt áldozatok. Sok családban békében élnek együtt a két vallás hívei. A Boko Haram számára ez elfogadhatatlan, és menekülésre kényszerítik azokat a muzulmánokat is, akik nem osztoznak fanatikus elveikben.

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments