Franciaország ünnepélyesen hitet tett az abortusz mellett

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 03. szerda

Különleges (és szégyenletes) módon emlékezett meg az abortusz engedélyezésének negyvenedik évfordulójáról a francia parlament: a képviselők ünnepélyesen és szinte egyhangúlag elfogadtak egy határozatot, amely kimondja, hogy a művi terhességmegszakításhoz „minden nőnek joga van Franciaországban, Európában és a világon”.

Minden frakció vezetője aláírta a szöveget, amit aztán a nemzetgyűlés is megszavazott november 26-án, az épp négy évtizeddel ezelőtti abortusztörvényt megelőző heves parlamenti viták kezdetének évfordulóján. Az 1974–75-ös szócsatákkal ellentétben ezúttal a megbékélés és az emelkedett hangulat volt a jellemző.

Csak heten nem szavazták meg az alkotmányos jog megerősítését. Közülük Jacques Bompard képviselő némi feltűnést keltett azzal, hogy verses formában kért bocsánatot azoktól a gyermekektől, akik nem születhetnek meg. Felszólalását a képviselők többsége erős tiltakozással fogadta: a padsorok csapkodásával nyomták el a szónok hangját.

A most elfogadott határozat szerint „a nőknek azon egyetemes joguk, hogy testükkel szabadon rendelkeznek, elengedhetetlen feltétele a nők és férfiak közti egyenlőségnek és minden fejlődő társadalom építésének”. A megelőzés és a szexuális oktatás meghatározó szerepének hangsúlyozásán túl a szöveg kimondja: az államnak garantálnia kell, hogy a nők hozzáférjenek a minőségi tájékoztatáshoz, a megfelelő fogamzásgátláshoz, valamint a biztonságos és törvényes abortuszhoz. Marisol Touraine egészségügyi miniszter szimbolikus jelentőségűnek nevezte a szöveg megszavazását éppen akkor, amikor számos uniós országban ismét fellángolt a vita az abortusz betiltásáról. A francia kormánytag szerint a reakciós gondolatok felszínre törése miatt ébernek kell lenni, ugyanakkor – mint emlékeztetett rá – Franciaországban az abortuszhoz való jog mára megkérdőjelezhetetlenné vált.

1974. november 29-én ellenzéki támogatással a francia nemzetgyűlés végül elfogadta az abortusztörvényt, amely 1975. januárban lépett életbe. Azóta évente átlagosan valamivel több mint 220 ezer abortusz történik Franciaországban, a terhességek mintegy ötödét szakítják meg.
(A 168 óra cikke nyomán)

Szegény Franciaország, mi vár még rá! - szerk.

Hozzászólások   

+1 #2 Szabolcs 2014-12-04 21:26
Azért ha a népesség arányát lebontjuk,nálun k több abortusz van,mint Franciaországba n(66millió lakos). Ami pedig nem más,mind emberáldozat a sátánnak.1956 június 4.-e óta lépett hatályba az abortusztörvény .Szegény Magyarország,ne m csak a franciák,pedig a politikusok előszeretettel kampányolnak a kereszténységge l. http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/18225
#1 lausdeo 2014-12-04 07:37
Tragédia, ami a magára olyan büszke Franciaországba n történik. La Salette és Lourdes országa napjainkra olyan hitehagyottá vált, hogy az irgalmas Isten helyett annak engedelmeskedik aki gyilkos kezdettől fogva...

You have no rights to post comments