421 millió madár tűnt el Európából

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 04. kedd

Harminc év alatt több mint 421 millióval csökkent Európában a vadmadarak száma, derült ki az Exeter Egyetem tanulmányából. Az Ecology Letters című tudományos lapban publikált tanulmány 25 ország több ezer egyedi vizsgálatát foglalja össze, és 144 madárfaj egyedszámának változását követi nyomon.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a természettel és a vadállatokkal való kapcsolat hozzájárul az emberi jóléthez, és az elterjedt madarakat érintő veszteség az emberi közösségekre is rossz hatással van - mondta Richard Inger, az Exeter Egyetem munkatársa. A madarak képesek szabályozni a mezőgazdasági kártevőket, terjesztik a magokat, és nagyon sok ember csak a madarak révén kerül kapcsolatba a vadvilággal.
A természetvédők általában a kihalás közelébe került fajokat próbálják megmenteni, pedig a tanulmány alapján az elterjedt fajokkal is foglalkozni kell. A veszteségek 90 százaléka ugyanis a 36 leggyakoribb madarat érinti, például a verebeket, pacsirtákat, foglyokat és sereglyeket.
Persze nem mindegyik faj járt rosszul. Az elterjedt fajok közül a vörösbegyek, cinkék és feketerigók száma nőtt, és néhány ritkább faj, például a hollók, héják, ölyvök és pólingok populációja is növekedett az elmúlt években, vélhetően az európai természetvédelmi tevékenységeknek köszönhetően.
(index.hu)

You have no rights to post comments