Erdő Péter: Az emberiség menekül az intézményes formák elől

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 20. szombat

Az októberi rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros erről szeptember 19-én beszélt az M1-en és a Kossuth rádióban – írja az MTI.

Erdő Péter az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy a szinódus témája a család lesz az „evangélium hirdetésének összefüggésében”. A bíboros úgy fogalmazott, „az egyetlen evangéliumból próbálunk tanulni a mai körülmények között”. Magyarországon a felméréseik szerint a tartósan együtt élő pároknak több mint a fele nem házasságban él, és a fiatalok körében ez még gyakoribb – tette hozzá. Ebből következik, hogy az egyháznak át kell gondolnia, hogy mit jelent a család mint „mégiscsak látható és társadalmilag megjelenő közösség”. Fel kell tenni a kérdést, hogy lehet védeni és támogatni a családokat, miközben az emberek, „úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől” – mondta a bíboros.

Erdő Péter a Kossuth rádió műsorában kitért arra is, hogy a püspöki szinódus nem döntéshozatali szerv, „nem a katolikus egyház parlamentje”, hanem egy tanácsadó szerv, ahol a világegyház különböző részeiből érkező püspökök tanácsot adnak a pápának. Elmondta, hogy a szinódus után lehet, hogy lesz egy záró üzenet, egy záró okmány, de a munka teljes eredményét a pápának adják át, aki vagy szinódus utáni apostoli buzdítást tesz közzé, vagy a következő szinóduson fogja fölhasználni a dokumentumot. A bíboros kiemelte, hogy ez most egy rendkívüli szinódusi ülés, és jövőre lesz egy rendes szinódusi ülés is „lényegében ugyanerről a témáról”. Mint mondta, jövőre a hangsúly az antropológiai kérdéseken lesz, azt vizsgálják majd, hogy mik azok az alapvető emberi igények, szükségletek, amelyeket a házasság és a család kifejez, vagy amelyeket ki kellene, hogy fejezzen.

A Vatikánban október 5–19. között rendezik meg a rendkívüli püspöki szinódust. A találkozónak Ferenc pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet adta.

Irakban százezrével űzték el, illetve gyilkolták meg a keresztényeket azért, mert keresztények, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül emberiességből sem, de a keresztény szolidaritás alapján sem – Erdő Péter bíboros  pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a keresztényüldözés témáját is érintette.

Az esztergom-budapesti érsek a Katolikus Karitász egyhetes szolidaritási akciójával kapcsolatban beszélt az iraki keresztényüldözésről. A Szent István-bazilika előtt péntek délben a bíboros gyújtotta meg az első gyertyát, és a karitász egy héten keresztül várja azokat, akik egy gyertya meggyújtásával, egy imával szeretnék kifejezni az üldözöttek iránti szolidaritásukat.

A főpásztor a Kossuth rádióban és az M1 Ma reggel című műsorában is elmondta, hogy Moszul városában nemrég még több mint tízezer keresztény élt, ma pedig egy sem. A házak ajtóira „n” betűt festettek, ami azt jelenti, hogy názáreti, vagyis keresztény, és amelyik család ajtaján ott volt a jel, azokat vagy kiirtották vagy összeverték – tette hozzá a bíboros. Erdő Péter kitért arra is, hogy a hegyekben több tízezer keresztény bujkál, mások pedig menekülttáborokba kerültek, ahol sátorra, ivóvízre, élelemre van szükségük.

A Ma reggel című műsorban a bíboros kiemelte, hogy „különösen szörnyű” és a világ különböző részein újra meg újra megtörténik, hogy etnikai tisztogatás céljából egy népcsoport templomait rombolják le azért, hogy a kulturális, vallási azonosságuknak még az emlékét is eltöröljék. Hozzátette, szomorúan nézte azt is, amikor Irakban síita mecseteket robbantottak föl, és most hasonló sorsra jutnak a keresztény templomok is.

A bíboros mindkét műsorban idézte Ferenc pápát, aki arra buzdít, hogy a háború szörnyűségeivel szemben kínáljunk az emberiségnek egy másik, értelmes, párbeszéden alapuló megoldást, és aki szerint azt, hogy a szívek erre készek legyenek, csak Isten hatalma tudja elérni.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#2 sz.f. m. 2014-09-21 12:42
Éppen ma olvastam egy szenttől egy jó mondást: „…minél inkább elgennyesednek sebeink, annál hozzáértőbb orvosra van szükségünk.” Azt hiszem, hogy a Szentatya nagyon is jól látja a sebeket, amely a „családokat” (is ) beborítja, és egy rendkívüli püspöki szinódus keretében készülnek a bíboros atyák, mint hozzáértő orvosok megtalálni a gyógymódot. Nagyon tisztelem őket és kérem a Szentlélek Istent, adjon bölcsességet nekik ehhez a kihíváshoz. Erdő Péter bíboros atya nyilatkozatához én nem akarok negatív kommentárt fűzni, mert egyrészt nem lenne igazam, másrészt ki vagyok én, hogy kritizáljam azt, amit mondott?
A Szentírás elegendő intelem kell legyen számunkra:
‘Ne bántsátok Felkentjeimet, prófétáimnak ne ártsatok.’
Krón I. 16, 22

XVI. Benedek pápa egy alkalommal ezt mondta: „Ahhoz nem kell bátorság, hogy kritizáljuk az egyházat (papokat, szerzeteseket, stb.), hanem ahhoz kell bátorság, hogy megvédjük.” (Nem teljesen pontosan idéztem.) Pl. mi katolikusok. Nem azért, mert nem látunk, nem hallunk, vagy homokba dugjuk a fejünket. Nem. Ő azt hiszem arra gondolt, ami az egyházban KRISZTUSI, Istentől való. Mert az megvan, annak ellenére, hogy nehéz felismerni. De amikor Medugorjéban pl. az idei ifjúsági fesztiválon, több mint 70 nemzetből jött az 50 ezer feletti résztvevő és több mint 500 pap misézett és még egy püspök is érkezett Svájcból, nagyon jól fel lehetett ismerni.
https://www.youtube.com/watch?v=lxOcveNLbZ0
Ahogy ez a szép dal is érzékelteti, bizony betöltötte a templomot az Isten dicsérete.
Vicka, az egyik látnok arról beszélt – és ezt szintén nem tudom pontosan idézni – amit a Szűzanya kér tőlünk. Soha ne kritizáljuk a papokat, mert ha ezt tesszük, utána az egyházat kritizáljuk, végül Istent. Jól felismerjük a fokozatokat, ami az egyházszakadáso khoz is vezetett, mára pedig már szilánkjaira van hasogatva az az 1 darab EGYHÁZ, amit Jézus a saját vére árán alapított.
És még azt is mondta a Szűzanya Medugorjéban, hogy Isten előtt minden ember egyforma, de nem minden egyház egyforma.
Van olyan egyház, ahol 7 szentség van?
És olyan is van, ahol egy sincs?
Akkor elég világos a sátán célja.
Neki útjában vannak a szentségek és el is követ mindent, hogy megszabadítson tőlük bennünket.
Imádkozzunk, hogy mihamarabb „Ragyogjon fel az ÚR SZENT ARCA sivár birtokai felett!”

Pax
m.
#1 lausdeo 2014-09-20 16:01
"Hogy lehet védeni és támogatni a családokat"?
Hát Tisztelt Bíboros Úr (!) így semmiképpen, hogy cinikus mosollyal és cinkos kacsintással, mintegy vállunkat vonogatva megállapítjuk, hogy hááát.... "az emberek, úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől” (azaz a Házasság Szentsége mint túlzott bürokrácia? - ilyet mond egy bíboros? FELHÁBORÍTÓ! AZ ÉSZ MEGÁLL!). Miért nem üvölti és hirdeti a háztetőkről, hogy: ÉLJETEK A HÁZASSÁG SZENTSÉGÉBEN ÉS "Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.” ?????????????

You have no rights to post comments