Ferenc pápa: szárnyakkal és gyökerekkel rendelkező fiataloké a jövő

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 06. szombat

A Szentatya a hidakat építő és a háborús világban is másokra figyelmes kommunikáció értékét is hangsúlyozta, amikor szeptember 4-én a szinódusi aulában találkozott a Scholas Occurrentes igazgatóinak III. világtalálkozóján részt vevőkkel – írja a Vatikáni Rádió. Részletek:

A pápa arra buzdított, hogy ne hagyjuk magukra a gyermekeket. A Scholas Occurrentes az iskolák világhálózata, amelyet a találkozás megteremtése érdekében hoztak létre. A Ferenc pápa ösztönzésére született kezdeményezés különböző kultúrák és vallások oktatási intézményeit egyesíti.
Az audiencia során Ferenc pápa az interneten videokonferencia keretében párbeszédet folytatott öt kontinens fiataljaival, akiknek intézményei bekapcsolódtak már a Scholas Occurrentes hálózatába. Salvador, Dél-Afrika, Törökország, Izrael, Ausztrália és Kamerun diákjaival beszélgetett. A fiatalos hangulatú beszélgetés során a pápa erőteljes válaszokat adott a tanulók kérdéseire.

Ferenc pápa a következő köszöntőjében az alábbi küldetéssel bízta meg a fiatalokat: „Szárnyalva álmodjatok a jövőről, de ne feledkezzetek meg kulturális, tudományos és vallási örökségetekről, amelyet az idősek hagytak rátok!” Kétségtelen, hogy a világ háborúban áll, ezért a legkisebbeket a találkozás, az integráció és a hídépítés kultúrájára kell nevelni. A gyermekeket még, amikor nincsenek egyedül, akkor is az a veszély fenyegeti, hogy egyedül maradnak, mert megtört a nevelési rend. Ennek a jele például, hogy a gyerek jogos megdorgálása esetén a szülők a tanár támogatása helyett inkább feljelentik azt. A pápa emlékeztetett számos mai problémára: a pénz, az erőszak, a fiatalok és idősek leselejtezésének kultuszára, a rejtett eutanáziára, a munkanélküli fiatalokra.
A Szentatya kiemelte a családi, társadalmi és személyes kapcsolatok erősítésének jelentőségét. Ehhez emberséges körülményekre van szükség, amelyek közt biztosítva vannak a személy harmonikus fejlődésének feltételei és integrációja a társadalomba. Ha ez nem teljesül a fiatalok számára, akkor csak a bűnözés és a függőségek útja marad előttük.

Válaszaival Ferenc pápa arra ösztönözte a fiatalokat, osszák meg tapasztalataikat, hogy mások is ösztönzést nyerjenek belőle és hallgassák meg a többieket is. Az ilyen kommunikációban senki sem irányít, de minden működik. A kommunikáció nagylelkűség, adás, tisztelet és egyben mindenfajta diszkrimináció elkerülése. Az életben a fiatalok hidakat és ne falakat építsenek.

Egy török fiatal azzal fordult a Szentatyához az internetes összeköttetésen keresztül, hogy nem akarnak egy bűnözéssel, szegénységgel teli világot és el akarják felejteni a rasszizmust és a diszkriminációt. A pápa válaszában arra buzdította a fiatalokat, hogy kívánják szívből a békét.
Arra a kérdésre, hogy a pápa hogyan képzeli el a jövő világát, humoros választ adott: nincs kristálygömböm, mint a boszorkányoknak, hogy a jövőbe lássak. Majd komolyra fordítva a szót hozzátette: a jövő a szívetekben, elmétekben és kezetekben van. Egy jobb jövőt azok a fiatalok tudnak megteremteni, akik szárnyakkal és gyökerekkel rendelkeznek. Szárnyakkal a szárnyalásra, az álmodozásra, a teremtésre, és gyökerekkel, amelyeket az idősek ismereteiből kapnak.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments