Amerikai felmérés a vallási csoportok koncentrációjáról: a kereszténység oszlik el legarányosabban a világban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 01. hétfő

A világ lakosságának fele összesen csak hat országban él. Sok esetben a legfontosabb vallási csoportok még koncentráltabban vannak jelen, követőik fele vagy még többen egy vagy egy kézen megszámolható országban él – a washingtoni székhelyű Pew kutatóintézet eredményeit a Vatikáni Rádió nyomán ismertetjük.

A kutatók nyolc vallási csoport demográfiai jellemzőit tanulmányozták, mégpedig a buddhisták, keresztények, hinduk, zsidók, muszlimok, a népi vallások követőinek, valamint más vallásokhoz tartozók, illetve vallásokhoz nem tartozók földrajzi elhelyezkedését. Míg a keresztények és a muzulmánok élnek legelszórtabban a világon, a többi vallási csoport tagjai egy vagy két nemzethez tartoznak a világ vallási térképéről 2010-ben készült jelentés szerint.

A nem vallásos népesség Európában és Észak-Amerikában növekszik. Kína, a világ legnépesebb országa ad otthont a buddhisták több mint 50%-ának és a népi vallások 73%-ának. Az alapvető vallások közül a hinduk aránya a legmagasabb egy nemzetben, amely közel maradt földrajzi eredetéhez. 94%-uk Indiában él, amely a világ lakosságának 18%-át képviseli. Indiában és Kínában találjuk a „más vallások” kategóriájához tartozók 63%-át. Ezek közé sorolják többek között a taoizmus és a sintoizmus követőit is.

Bár az iszlámot az amerikaiak még mindig a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához kötik, csak 20%-uk él ezekben a régiókban. A legnépesebb muszlim lakossággal rendelkező országok: Egyiptom, Indonézia, India, Pakisztán, Banglades és Nigéria. E hat nemzetben él a világ 1,6 milliárd muszlimjának 53%-a. Egyedül Egyiptom olyan ország ezek közül, ahol az arab a hivatalos nyelv. Viszont ez a hat ország a világ lakosságának csak 30%-át képezi.

A keresztények jelentik azt a vallási csoportot, amely a legarányosabban oszlik el a világon. A 2,2 milliárd keresztény fele 11 országban él: az USA-ban, Brazíliában, Mexikóban, Oroszországban, a Fülöp-szigeteken, Nigériában, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Németországban, Etiópiában és Olaszországban. Ezek a nemzetek a világ lakosságának 38%-át adják. A zsidók alkotta vallási csoport gyakran elvándorlásra kényszerült az ellenséges feltételek miatt, amiatt jelentősen megoszlanak a világ népességi térképén. A 14 millió zsidó 81%-a azonban így is az Egyesült Államokban és Izraelben található a Pew kutatóintézet felmérése szerint.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments