Fény az alagút végén: több születés, kevesebb halálozás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 22. péntek

Az előzetes adatok szerint 2014 első félévében 43 130 gyermek született, 3,1%-kal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 62 969 volt, ami 3,0%-os csökkenést jelent 2013. január-júniushoz viszonyítva. A természetes fogyás 19 839 fő volt, 3231-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az adatokból enyhén javuló demográfiai kép rajzolódik ki, de az érdemi változáshoz továbbra is óriási fordulatra lenne szükség.

Előzetes adatok szerint 2014 első félévében több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött 2013 azonos időszakához képest. A születések száma öt hónapban nőtt, csak februárban csökkent enyhén az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. Összességében az év első hat hónapjában született 43 130 gyermek 1282-vel, 3,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A halálozásoknál is hasonló minta figyelhető meg. Az év öt hónapjában kevesebb, egyben (májusban) viszont 5,3%-kal több volt, mint 2013-ban. Különösen a júniusi visszaesés jelentős, amikor az elmúlt év júniusához viszonyítva 10,4%-os volt a mérséklődés. Az év első hat hónapjában 3,0%-kal csökkent az elhunytak száma, 1949-cel kevesebb volt, mint 2013. január-júniusban.

Ha szezonálisan szűrjük az adatokat, akkor tisztábban láthatjuk a változás mértékét. Eszerint az élveszületések számában javulás figyelhető meg, igaz, a hullámzó mozgásból kirajzolódó trend csak igen lassan emelkedik, és még a 2009-es válságban megfigyelt jelentős visszaesésnek is legfeljebb a harmada korrigálódott:

Fogy a magyar: itt a fordulat?

A halálozások számának csökkenése is hosszabb időszakra tekint vissza. Ami a júniusi számban különösen érdekes, hogy 10 ezer alá került a mutató, ami a 2003-ig visszanyúló feljegyzéseink szerint még sosem fordult elő. (Valószínűleg előtte sem.)

Fogy a magyar: itt a fordulat?

Az élveszületések és a halálozások esetében is igaz: a fenti mutatókat - különösen hosszabb távon - torzítja az, hogy a magyar társadalom öregszik és fogy. Ugyanakkor ha megnézzük az 1000 lakosra jutó mutatókat, akkor is láthatunk javulást. Az 1000 lakosra jutó élveszületés (9,3) ugyan júniusban is csak a tízéves átlagot mutatta, de az elmúlt két évinél 3%-kal jobb. Az 1000 lakosra jutó halálozás (11,4) szintén a júniusi kivételes helyzetet jelzi, nem láttunk még ilyen alacsony adatot. Mindezt mutatja az alábbi ábra is, amiből azért az is kiviláglik, hogy egyelőre az elmozdulások nem nagyon látványosak.

Fogy a magyar: itt a fordulat?

Természetesen az 1000 lakosra vetített adatok sem tökéletesek, de teljesen pontos adatokat (például termékenységi rátát) csak évente egyszer közöl a KSH. A 2013-as számok még nem voltak igazán meggyőzők, bár a kormányzat már szeretett volna ebbe is belelátni kedvező folyamatokat. Tisztábban majd a 2014-es adatok megjelenésekor, jövőre láthatunk, de az 1000 lakosra jutó adatok alapján már bizakodhatunk abban, hogy hosszú évek után valamelyest tényleg javulnak a demográfiai folyamataink. Ám ahogy már jeleztük: az érdemi változáshoz (például a népességfogyás érdemi lassulásához) a mostani enyhe javuláshoz képest órási elmozdulásoknak kell még bekövetkezni.
(portfolio)

You have no rights to post comments