Csehország: pap is lehet elnökjelölt 2017-ben?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 14. csütörtök

Tomáš Halík katolikus pap jelöltsége is szóba került a 2017-es csehországi államfőválasztáson. Ha Halík elindul, a korábban már visszavonulásról beszélő Václav Klaus is beszáll a választási küzdelembe. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége tudósít.

A 73 éves Václav Klaus korábbi köztársasági elnök (2003–2013) újra indulna az államfőválasztáson, amennyiben Tomáš Halík katolikus pap is a jelöltek között lesz. A TV Barrandov digitális csatornának adott interjúban Klaus még arról beszélt: többé nem bocsátkozik bele a választási küzdelembe, abban az esetben azonban igen, ha Halík vállalja a jelölést, és mellette nem lesz számottevő támogatottságú ellenjelölt.

Tomáš Halík Václav Havel öröksége zászlóvivőjének számít Csehországban. A „huszita” Klaus szerint azonban Halík veszélyes restauráció képviselője lehet. Klaus célzást tett Antonín Koniáš jezsuita személyére, aki az „ellenreformáció” idején működött Prágában, és a cseh laikus társadalom számára mind a mai napig a katolikus intolerancia megtestesítője. Klaus egy Halíkkal folytatott korábbi vita során azt a nézetét fejtette ki, szerinte semmi különbség nincs Halík és Koniáš között, mindössze háromszáz év választja el őket.

Halík – aki májusban kapta meg a vallásszabadság érdekében tett erőfeszítéseiért, a hívők és nem hívők közötti párbeszéd előmozdításáért a Templeton-díjat – a Lidové noviny napilapnak adott interjúban cáfolta, hogy pályázna az államelnökségre. Ha viszont más nem ragadja meg a zászlót, akkor erkölcsi kötelességének érezné, hogy beszálljon a küzdelembe. Nem tartja lehetetlennek az esetleges jelölést, hiszen a Károly Egyetemen tanít szociológusként, így foglalkozása és képzettsége révén ugyanazon előfeltételekkel rendelkezik, mint egykor Masaryk vagy Beneš.

A szkeptikusok szerint Halík esélye csekély, neve nem először merül fel a lehetséges államfőjelöltek között. Petr Kamberský publicista a Lidové novinyban kifejti: a választás második fordulójában az tud győzni, aki „a többség számára a legkevésbé elfogadhatatlan”. Kamberský szerint Halík személyében „egy katolikus pap megválasztási esélye csak egy takarítónőét és egy újságíróét haladja meg”. „Előbb esik piros hó, mint hogy katolikus pap lesz államfő Csehországban” – írja a publicista.

Ezek alapján a baloldal számára „isteni ajándék” lenne Tomáš Halík jelölése, mert megosztaná a jobboldalt, és egyengetné az utat a jelenleg hivatalban lévő Miloš Zeman vagy a hozzá közel álló szociáldemokrata Zdeněk Škromach számára.

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#1 Marika 2014-08-14 12:00
Egy pap maradjon csak ott, ahova Isten állította.Isten dicsőségén és a lelkek üdvén fáradozzon.Mi köze a politikához?

You have no rights to post comments