Elhagyott templomok újrahasznosítva

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 11. hétfő

Egyre többen gondolkodnak abban, hogy hogyan lehetne megmenteni vagy újragondolni a funkciójukat vesztett, több száz éves templomokat. Az inhabitat.com szerkesztői összegyűjtötték azt a hat ötletes megoldást, melyeknél a tervezők figyelembe vették ezeknek az alkotásoknak a kulturális örökségben betöltött elengedhetetlen szerepét is. Íme néhány példa, hogyan használhatjuk ki praktikusan az elfeledett templomok adottságait!

Modern, hangulatos otthon Hollandiában

Az antik bútorokkal és egy kis koncertteremmel kiegészült utrechti Szent Jakab templom 1991-ben zárta be kapuit. A rengeteg gyönyörű ólomüveg ablakkal rendelkező, nyitott terű épületet később a Zecc Építésziroda újította fel magánlakásnak, a munka során pedig jól láthatóan igyekeztek megőrizni az épület történelmi homlokzatát és tereit, miközben egy hangulatos, modern lakást hoztak létre a templom belsejében. A moduláris kiegészítésekkel létrejött térben helyet kapott többek között egy hálószoba, egy dolgozószoba és egy fürdőszoba is.

Óvoda Németországban

Az 1962-ben épült münsteri Szent Sebestyén templomot 2009-ben alakította át óvodává a Bolles + Wilson stúdió. Az építészek kreatív és látványos tervet dolgoztak ki arra, hogy hogyan használják ki az épület alapját képező ellipszisformát és annak eredeti, 50 x 50 centiméteres homlokzati nyílásait, melyeket üzemképes ablakokká alakítottak át, így most már lehetővé teszik a természetes szellőztetést is. A tetőablakot is kapott egykori templom földszintjén helyet kapott egy konyha, irodák, torna és tantermek, valamint egy váróterem is szülők részére. Az átalakított épületet a templom köré épített szabadtéri játszótér teszi még vonzóbbá a gyerekek számára.

Kerttörténeti Múzeum Londonban

A St. Mary-at-Lambeth plébániatemplom a Temze déli oldalán, a Parlament épületével szemben található. A 17. századi épület körül mindig előszeretettel kertészkedett többek között I. Károly is. A templomot John és Rosemary Nicholson mentette meg a lebontástól 1977-ben, amikor már állandó kiállítása volt ott a kertészeti eszközöknek, kerttervezési egyéb technikáknak és dizájnnak. Végső formáját a Dow Jones Architectsnek köszönheti, akik 2008-ban újították át múzeummá a régi templomot, ami mára több külön helyet biztosít az állandó kiállításoknak és lehetővé teszi az időszakos programok megrendezését is.

Temető melletti magánház az Egyesült Királyságban

Sally Onionsnak és Ian Bottomleynak megtetszett a manapság menő trend, hogy ipari raktárakat és gyárépületeket alakítanak át lakásokká vagy divatos éttermekké és bárokká. Csakhogy a páros még ennél is messzebb ment, és egy 18. századi bazilikát épített át a saját stílusára. A northumberlandi régi temető mellett található Szent Miklós templomnál a tervezők megtartották az eredeti épület legfontosabb elemeit: a boltíves mennyezetet illetve az eredeti ólomüveg ablakokat, a fapadokat pedig kényelmes kanapékra és székekre cserélték. „Távol áll tőlünk a Norman Foster stílus vagy a klasszikus, furcsa viktoriánus házak világa. Ehelyett most ezt az 1792-ben épült szentélyt hívjuk az otthonunknak” – mondta a tulajdonos.

Családi ház Rotterdamban

A látványos templomot a holland De Rotte folyó partján húzták fel még 1930-ban. A fantasztikus ívelt famennyezetet kapott épület azóta volt már vallási szentély, garázs és autókereskedés is az elmúlt években. Az átlagos családi házaknál hatszor nagyobb épületet a Ruud Visser építésziroda és Peter Boer tervezte át egy négytagú család részére 2010-ben.

Könyvesbolt Maastrichtban

A Hollandiában található 13. századi domonkos templomot a Merkx + Girod Studio alakította át könyvesbolttá, ami annyira jól sikerült, hogy a Selexyz Dominicanan néven futó üzletet a The Guardian a „Világ legjobb könyvesboltjának” nevezte 2008-ban, de a terv elnyerte a neves Lensvelt de Architect Interior-díjat is abban az évben. Az 1294-ben épült templom egyébként az elmúlt évszázadokban volt plébánia, túlélte Napóleon 1794-es invázióját, de funkcionált raktárként, archívumként és bicikliparkolóként is.

You have no rights to post comments