Magyar ügy - elveszített állampolgárságok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 06. szerda

Szlovákiában már négy éve kilátásba helyezték az állampolgárságról szóló törvény módosítását, azt azonban továbbra sem tudni, mikor kerül új formában a kormány elé. Egy azonban biztos: 2010 óta 865-en vesztették el szlovák állampolgárságukat.

Szlovákiában a törvény értelmében mindenki, aki más ország állampolgárságért folyamodik, elveszíti a szlovák állampolgárságát. A belügyminisztérium állítja, már elkészült a jogszabály módosításával, azt jelenleg a külügyminisztérium tanulmányozza. A külügyi tárca egy szakmai csoportot is létrehozott e célból. Peter Susko külügyi szóvivő elmondta, a konzultációk több szinten folynak, a törvénynek azonban mégis jóval szélesebb hatása van, nem csak azokra vonatkozik, akik a magyar állampolgárság felvételéről döntenek.

Az eredeti terv az volt, hogy a kormány már a nyár elején megszavazza a módosítást, ám mivel ez nem történt meg, továbbra is nő azok száma, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat. A belügyminisztérium múlt pénteki adatai szerint 2010 óta már 865-en vannak. A legtöbben, 326-an a cseh állampolgárságot vették fel, 173-an váltak német, 121-en osztrák, 75-en pedig nagy-britanniai állampolgárrá. A magyar állampolgárságért bevallottan 55-en folyamodtak. Mivel azonban nem mindenki jelentette a belügyminisztériumnál a kedvezményes honosítás tényét, számuk vélhetően többre tehető.

Robert Kaliňák szlovák belügyminiszternek az a véleménye, hogy a második állampolgárság felvétele csak azok számára legyen lehetséges, akiknek a másik országban állandó lakhelyük van. Kaliňák úgy véli, ez a javaslat a legáltalánosabb megoldásnak számít szerte a világban.

A Magyar Közösség Pártja és a Híd azonban nem ért egyet a Kaliňák által tervezett megoldással. A belügyminisztérium által előkészített módosítást diszkriminációnak tartják. Az új szabályozás nem jelentene ugyanis megoldást azok számára, akik felvették a magyar állampolgárságot, de nem élnek Magyarországon. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint az állampolgárság miatt azok a dél-szlovákiaiak is hátrányban vannak, akik a határ túloldalán lévő gyárakban dolgoznak. Az esetleges elbocsátások ugyanis inkább érintik őket, mint a magyar állampolgárokat. A pártelnök úgy véli, a kettős állampolgársággal azoknak van a legtöbb problémájuk, akikben kódolva van a félelem, de nem tudják, mitől félnek.

A parlamenti képviselők egy csoportja még 2011-ben az Alkotmánybíróságon is megtámadta a szlovák állampolgársági törvényt. A testület várhatóan a nyári szünidő után hoz döntést.
(Kiss Balázs, Pozsony, inforadio.hu)

You have no rights to post comments