Ferenc pápa bocsánatot kért és határozottan beszélt a papi pedofil bűnökkel kapcsolatban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 08. kedd

„Bocsánatot kérek tőletek és sírok értetek” – mondta a Szentatya, aki homíliája elején utalt Péterre, akinek tekintete összetalálkozott Jézuséval a halálát megelőző kínvallatás után, és amelynek hatására az apostol sírva fakadt. – Ma az Egyház szíve a visszaélést elszenvedett gyermekekben Jézus szemére tekint, és sírni szeretne, kéri a sírás kegyelmét. Sír azokért a fiaiért, akik elárulták küldetésüket és ártatlanokat használtak ki.

Ferenc pápa elárulta, hogy már régóta mély fájdalmat érez, amikor a visszaélések áldozatainak szemébe tekint. Fájdalmának adott hangot amiatt, hogy egyes papok és püspökök erőszakot követtek el kiskorúak ártatlansága és saját papi hivatásuk ellen, amikor szexuálisan kihasználták a gyermekeket.

Sokkal többről van szó, mint helytelen cselekedetről – fogalmazott a Szentatya. – Egyfajta szentségtörő rítusról, hiszen ezeket a kisfiúkat és kislányokat a papi karizmára bízták, hogy vezesse el őket Istenhez. A papok pedig feláldozták őket bujaságuk oltárán. Ezek a visszaélések magának Istennek a képmását gyalázzák meg, amelyre teremtve lettünk. A kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseknek ezek a gyűlöletes tettei sebhelyet hagytak egy egész életre.

Tudom, hogy ezek a sebek mély és gyakran csillapíthatatlan érzelmi és spirituális fájdalmak, sőt kétségbeesés forrását jelentik – folytatta a pápa, majd az áldozatok hozzátartozóihoz fordulva arról beszélt, hogy vannak olyanok is, akiknek el kellett szenvedniük egy szeretett személy öngyilkosságának rettenetes tragédiáját is. „Isten e szeretett gyermekeinek a halála teherként nyomja szívemet, valamint az én és az egész Egyház lelkiismeretét. Ezeknek a családoknak felkínálom szeretetem és a fájdalmat, amit érzek.”

A klérus által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés bűne robbanásként hat a hitre és az Istenbe vetett reményre – mutatott rá homíliájában Ferenc pápa. – Néhányan a hitbe kapaszkodtak, miközben mások számára az árulás kikezdte Istenbe vetett hitüket. Azonban jelenlétetek ma itt a remény csodájáról szól, amely erősebb, mint a legsűrűbb sötétség. Kétségtelenül Isten irgalmasságának a jele. Ma alkalmunk van arra, hogy találkozzunk az Úrral, imádjuk Őt, szemébe tekintsünk és keressük a kiengesztelődés kegyelmét. Isten és népe előtt mély fájdalmat érzek a klérus tagjai által ellenetek elkövetett szexuális visszaélés súlyos bűntényeiért és bűneiért. Alázatosan bocsánatot kérek. Bocsánatot kérek a mulasztás bűneiért is, amelyeket azok az egyházi vezetők követtek el, akik nem válaszoltak megfelelő módon a családtagok vagy a visszaélések áldozatainak feljelentéseire. Ez további szenvedést jelentett mindazok számára, akik ellen visszaélést követtek el és veszélyeztette a többi kiskorú helyzetét is.

A bátorság, amellyel ti és mások felszínre hoztátok az igazságot, szeretetszolgálat volt, mivel rávilágítottatok az Egyház életének egy rettenetes sötétségére. Nincs hely az egyházi szolgálatban azok számára, akik szexuális visszaéléseket követnek el. Elkötelezem magam arra, hogy nem tűröm senki részéről – függetlenül klerikális helyzetétől –, hogy kárt okozzon egy kiskorúnak. Minden püspök a legnagyobb gonddal gyakorolja főpásztori szolgálatát, és mindnyájan számoljanak ezzel a felelősségükkel – hangsúlyozta a Szentatya. – Mindnyájunk számára érvényes az a tanács, amit Jézus ad azoknak, akik botrányt okoznak: aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára s a tengerbe dobnák (vö. Mt 18,6-7).

Ferenc pápa biztosította a jelenlévőket, hogy továbbra is nagy figyelemmel kíséri a papképzést, számítva a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság tagjaira is. Minden kiskorú, bármilyen valláshoz is tartozzon, kisgyermek, akikre az Úr szeretettel néz. A pápa segítséget kért, hogy az egyetemes Egyház jobb politikával és eljárásokkal rendelkezzen a kiskorúak védelmét és az egyházi személyek védelmét illetően.

Mindent meg kell tennünk, hogy biztosítsuk: ilyen bűnök nem ismétlődhetnek meg többé az Egyházban. Isten szeret benneteket, és mindazokat, akik a klérus tagjai által szenvedtek el visszaéléseket. Imádkozom azért, hogy mindazt, ami a titeket ért sötétségből még fáj, gyógyítsa meg a Gyermek Jézus ölelése és a titeket ért kárt váltsa fel a hit és a megújult öröm. Köszönöm ezt a találkozást és kérlek titeket, imádkozzatok értem, hogy szívem szeme mindig világosan lássa az irgalmas szeretetet. Isten adja meg nekem a bátorságot, hogy ezt az utat kövessem a gyermekek javára, és ne engedjem, hogy egyetlen farkas is belépjen a nyájba” – mondta hétfő reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments