A Nagy Testvér új kedvenc új mobilja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 08. kedd

A legújabb iPhone nem egyéb, mint a biometriának, a kémkedésnek és az orwelli utópiának zengett dicshimnusz.

Az új telefon, amellett, hogy tovább viszi a helymeghatározó és nyomkövető alkalmazásokat, amelyek folyamatosan továbbítják adatainkat a szolgáltatók és a kormány felé, már ujjlenyomat leolvasót is tartalmaz majd, ami rögzíti a felhasználó ujjlenyomatát, hogy azt a vásárlások jóváhagyásához és a telefon képernyőzárának feloldásához használja.
És ez még csak a kezdet! Miközben valószínűleg milliók maradnak továbbra is az Apple fogyasztói láncában és gondolkodás nélkül megveszik az új modellt, az NSA és a kormány magán kívül van az örömtől. Végtére is mi többre vágyhat egy orwelli kémkormány? Az embereket többé nem kell letartóztatni az ujjlenyomatvételhez, mert milliók teszik majd meg önszántukból, hogy azután az Apple és minden bizonnyal a kormány adatbázisaiban kössenekki.
Aggodalomra azonban semmi ok. Ugyanaz a cég, amelyik a felhasználók valamennyi chat beszélgetését és személyes információját átadta a hatóságoknak az NSA PRISM programján keresztül, megígérte, hogy az adatok a legnagyobb biztonságban vannak.
Hogy a tech guruk és biztonsági szakértők másképp gondolják? Minek törődni ilyesmivel és elrontani a felhasználók örömét?
Amellett, hogy a fogyasztók bizalma mindenkori mélyponton van az Apple iránt, a cégnek az állami megfigyelőrendszerekkel fennálló kapcsolata miatt, az új „biztonsági” funkciók a valóságban igen sebezhetőek. Olyannyira, hogy a hekkerek hozzáférhetnek a hihetetlen könnyű célpontnak számító, nagy mennyiségű ujjlenyomatot tartalmazó adatbázisokhoz.
Az Apple természetesen váltig állítja, hogy az ujjlenyomatok csak helyileg, tehát magán az eszközön kerülnek tárolásra, de persze az NSA és az FBI nem hagyná, hogy egy ilyen adatbázis kárba vesszen. Azt is tudjuk, hogy a nagy cégek igen jól keresnek a fogyasztók adatainak megfigyelésével. Tehát amennyiben az Apple saját állításaival ellentétben mégis rendelkezik ezekkel az ujjlenyomatokkal (és mivel az alkalmazások megvásárlásához is szükség van az ujjlenyomatra, azt is feltételezhetjük, hogy harmadik felek is hozzáférhetnek), mindig fennáll az esély, hogy az adatbázist feltörjék. Nem hiszem, hogy a titkosítás megakadályozna egy ügyes csapatot ebben.
A CNET biztonsági szakértője a következőket mondta: „Szóval… fel lehet-e törni a biometrikus azonosítást? Szinte biztosan. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki rendelkezik az ujjlenyomat viszonylag jó minőségű másolatával, néhány alapvető eszközzel, bár lehet, hogy egy jó minőségű nyomtató is elegendő, hozzá tud férni az iPhone-hoz… A végső probléma pedig a biometrikus rendszerek esetében az adatbázis. Amennyiben a rendszer központosított, akkor egy hatalmas, biometrikus adatokat tartalmazó adatbázissal állunk szemben, ami sebezhető és feltörhető.”
Ahogy lépésről lépésre haladunk egy olyan világ felé, amelyben az elektronika alapja a biometria, egyre baljósabb valóságként nehezedik ránk Nagytestvér rendszere, aki kézen fogva vezet minket szép új világunk kémrendszere felé, amiről hűbéruraink váltig állítják, hogy nem létezik. (levélben kaptam)

ui.: A budapesti Szent Margit Gimnáziumban automatikus beléptető rendszer működik, amelyik a gyerekek ujjlenyomatát azonosítja és így juthatnak be az épületbe...

Hozzászólások   

#2 szerk 2014-07-08 18:01
Kedves Laci!
Köszönöm a kiegészítést!
Imával és szeretettel: Gyula
#1 Máté László 2014-07-08 14:50
Nem akarom az Apple-t védeni, de a cikk több ponton szakmailag hibás. Az iPhone nem tárolja magát az ujjlenyomatot, hanem az ujjlenyomat bizonyos pontjaiból létrehozott pontokat, amelyek a processzor egy bizonyos helyén tárolódnak, amihez nem férhet hozzá semmi. Ott is titkosítva vannak.
Ráadásul, ha valaki nem akarja használni az ujjlenyomat olvasós részt, akkor nem kötelező, lehet jelkódzárral is kinyitni a képernyőt.

You have no rights to post comments