A pápa és a maffiózók

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. július 07. hétfő

A világi média bombasztikus címekkel számol be arról, hogy "az olaszországi Larino börtönében kétszáz maffiózó megtagadta a részvételt a vasárnapi misén, miután Ferenc pápa kiátkozta az egyházból a szervezett bűnözés tagjait." Hát, kiátkozni nem szokás mostanság, inkább ez önmagától beálló elszakadás, de nézzük, miről is van szó:

"A Molise tartományban levő börtönben történtekről Giancarlo Bregantini molisei püspök számolt be a Vatikáni Rádiónak. Ferenc pápa szombaton látogatott el az olasz tartományba, de már június végén is járt Calabriában, amikor kizárta az egyházból a 'ndrangheta nevű dél-olaszországi bűnszervezet tagjait. A pápa azt mondta: az egyház nem fogadja be a maffiózókat.

Larino börtönében a ‘ndranghetával való együttműködésért elítélt rabok azt üzenték a börtönben szolgáló papnak, hogy ezentúl nem mennek misére. A börtön igazgatósága a püspök nyilatkozatára reagálva azt közölte: a rabok szabadon döntenek arról, el akarnak-e menni a börtönkápolnában bemutatott misére vagy sem.

A Quotidiano della Calabria nevű calabriai napilap vasárnap egy másik botrányról számolt be. Az Oppido Mamertinában rendezett körmeneten a kisváros lakói Szűz Mária ember nagyságú szobrát vitték végig az utcákon, és a szoborral megálltak a 82 éves Giuseppe Mazzagatti 'ndrangheta-vezér háza előtt is. Ott enyhén megdöntötték a szobrot, ezzel tisztelegtek a gyilkosságért életfogytiglani büntetését házi őrizetben töltő bűnöző előtt.

A körmeneten részt vevő rendőrök tiltakozásul azonnal elhagyták az ünnepet. Oppido Mamertina püspöke a napokban az olasz sajtóban közölt nyílt levelében elismeréssel nyilatkozott Ferenc pápának a szervezett bűnözéssel szembeni fellépéséről. Azt kérte paptársaitól, hogy mondjanak nemet azokra a keresztelőkre is, amelyeken a kisgyermekek keresztapja a szervezett bűnözés ismert tagja. (index)"

És így van ez jól, ezt hívják az egyház tisztulásának, a krisztusi értékek felvállalásának. Jó szívvel ajánlanám ezt a magukat kereszténydemokratának valló politikusoknak - túl minden politikai óvatosságon, korrektségen, szavazatszámláláson, Ferenc pápa ki merte mondani az igazságot - gondolom, meg is kapja érte a magáét... (szerk)

You have no rights to post comments