Negyven éve találták meg a világ nyolcadik csodáját

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 30. vasárnap

Egy tavaszi napon egy földműves család kútásás közben meglepő felfedezést tett Sanhszi (Shaanxi) tartományban, Hszien (Xian) város közelében. 1974. március 29-én nagyjából 1,6 kilométerre ástak Csin Si Huang-ti császár sírjától, amikor egy üregben agyagból készült szobrokat találtak.

183974456

A felfedezés nem volt teljesen előzmények nélküli, az elmúlt évszázadokban nagyon sok agyagból készült edényt, szobordarabot találtak a környéken. A földművesek felfedezése azonban szenzációs volt, kínai régészek az üregben megtalálták a valaha készült legnagyobb agyagszobor-gyűjteményt.

Az agyagból készült katonák mellett az első kínai császár teljes föld alatti nekropoliszát is megtalálták. Az egész nekropolisz úgy épült fel, mintha a császár valódi palotájának a mása lenne irodákkal, termekkel és más építményekkel az amúgy fallal körülvett területen. A sírkamra egy 76 méter magas, 350 méter hosszú és 345 méter széles földpiramis mellett található.

Megégépülése óta eltelt két évezredben nagyjából öt méter vastagságban lepte el a föld a sírt, de a régészek találtak olyan nyomokat, hogy a sír környékét már korábban megzavarták. A császári sír környékén például találtak a 18-19. századból származó sírokat is. Korabeli feljegyzések szerint ekkor is találtak néhány cserépdarabot, de mint értéktelen tárgyakat visszaásták a földbe.

Az első kínai császár

Csin Si Huang-ti volt Kína első császára, a kínai császárság és a Csin-dinasztia megalapítóját, Kína is tőle kapta nevét. Időszámításunk előtt 260-ban született, 13 évesen lett Csin királya. Ahhoz, hogy tényleg ő legyen az uralkodó, le kellett számolnia a hatalmás fenyegető klikkekkel. Legendásan ütőképes és fegyelmezett hadseregével elfoglalta és uralma alá hajtotta az országot.

Az agyaghadsereg és síremlékének építését már trónra lépésekor elrendelte, egészen haláláig zajlottak a munkálatok. Nevéhez fűződik a Kínai Nagy Fal megépítése is, birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falszakaszokat kötötte össze. 210-ben halt meg egy utazása közben.

Megölték az építőket

A sír keletkezése utáni időkből származó történelmi feljegyzések szerint Csin Si Huang-ti császár sírhelyének építését időszámításunk előtt 246-ban kezdték meg és nagyjából hétszázezer munkás vett részt a munkálatokban. Szima Csian történész feljegyzései szerint igencsak pompázatosra tervezték a nekropoliszt, még higanyfolyókról is ír. A mostani ásatások magas koncentrációban találtak higanyt a sírban, így akár lehet valami alapja Szima Csian írásának.

You have no rights to post comments