Ukrajna - egy történelmi nap krónikája

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 17. hétfő

Március 16-án, vasárnap ukrajnában, a Krím-félszigeten népszavazást tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról. A történelmi nap eseményei és következményei, egy-egy mondatban:

- Vasárnap népszavazást tartott a Krím félsziget, a szavazatok 96,77 százaléka az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról döntött. A hivatalos bejelentés szerint 83,1 százalékos volt a részvétel.

- A Krím félszigetet többségében oroszok lakják, a referendum ellenzői közül sokan, többek között a népesség 12 százalékát kitevő krímitatárok bojkottálták a szavazást.

- A krími parlament hétfő délelőtti ülésén kérvényezi hivatalosan, hogy az Orosz Föderáció része lehessen, utána delegáció repül Moszkvába tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A lehető legrövidebb időn belül csatlakozni akarnak Oroszországhoz, amiről azonban a dumának is szavaznia kell még.

- Szimferopolban óriási oroszbarát népünnepély kezdődött a Lenin téren, ahogy a főként oroszok lakta városokban is. A szavazás bojkottjára szólító krímitatárok azonban aggódnak az eredmény miatt, és hihetetlennek tartják a részvételi adatokat.

- Putyin telefonon azt mondta Barack Obama amerikai elnöknek, hogy szerinte a krími népszavazás megfelelt a nemzetközi jognak. Obama azonban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség soha nem fogadja el a krími referendumot, amit illegitimnek és alkotmányellenesnek is tartanak. Obama azt mondta, hogy készek további szankciókra Oroszország ellen.

- Az Egyesült Államok és Ukrajna mellett az EU is tiltakozik a terület orosz bekebelezése és a népszavazás ellen, nem fogadják el az eredményt. Hétfőn összeülnek az EU külügyminiszterei. Arról nem tudni, pontosan mi lehet az ellenlépés.

- Ukrajna alkotmányát sértőnek tartja a magyar külügyminsztérium a krími népszavazást, ezért annak eredményét sem fogadja el. Kovács Béla, a Jobbik megfigyelője, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének elnöke viszont legitimnek nevezte a referendumot.

- Sokan attól félnek, hogy a Krím láncreakciót indíthat el, labilissá válhat Ukrajna keleti és déli része is, ami fegyveres összacsapással is fenyeget.

- Donyeckben is több ezer oroszbarát tüntető vonult utcára vasárnap. Elfoglalták a megyei közigazgatás épületét és az ügyészséget is, a rendőrség nem avatkozott közbe. Kelet-Ukrajnában szintén tüntetések voltak Harkovban és Luganszkban, ahogy a dél-nyugati Odesszában is utcára vonultak tiltakozók.

- Egy hadgyakorlat keretében keletre csoportosította erőit az ukrán hadsereg, ami harckészültségben áll. Közben egy megegyezés alapján március 21-ig biztosan nem tesznek lépéseket Ukrajna krími bázisai ellen az oroszpárti erők, így fel tudják tölteni a készültségben lévő támaszpontok készleteit.

(index)

Hozzászólások   

-1 #1 Andre 2014-03-17 19:42
Krím Autonóm Terület orosz többségű terület, mégha ezt nehéz felfogni, ők jól döntöttek a Fenevad meg akarta kaparintani, de rájöttek a jelekből. Nekünk is úgy kell tennünk, nem úgy ahogyan Püspökladányban , hanem ahogyan Arnótonn tették, ha megadatik rá a lehetőség. Esztergom egyre sötétebb, ebből kiút egyedül a mennyeiek adnak majd számunkra, ha végre megépül az Engesztelő kápolna, de míg ugyanazok támadják a megépítését, akiknek felmenői lerombolták a Marianum Regnum templomot, addig szinte hiábavalóságnak mutatkozik az erőfeszítésünk. .. Lehetne folytatni, de hamarosan mindannyiunk megtapasztalhat ja, ha megadatik számára annak a felismerése

You have no rights to post comments