Újabb bibliai szövegű Holt-tengeri tekercseket azonosítottak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 07. péntek

A qumráni barlangokban talált Holt-tengeri tekercsek rendszerezésekor kilenc újabb, eddig ismeretlen tekercset találtak bibliai szövegekkel izraeli régészek. A hírt egy luganói nemzetközi konferencián jelentették be – tájékoztat az MTI.

A Holt-tenger nyugati partján, a Jerikótól mintegy 15 kilométerre délre fekvő qumráni barlangokban találtak rá 1946 és 1956 között a Kr.e. III–I. századból származó Holt-tengeri tekercsekre, amelyek között találhatók az ismert legkorábbi bibliai kéziratok. A héber, illetve keresztény bibliai kánonba bekerült szövegek mellett a tekercsek apokrif írásokat is tartalmaznak; megtalálhatók közöttük a tekercsekkel összefüggésbe hozott zsidó közösség – hagyományos értelmezés szerint az esszénusok – belső szabályzatai és hiedelmei is. Az eredeti kéziratokat az Izrael Múzeumban őrzik.

Yonatan Adler, az izraeli Ariel Egyetem szakembere az 1950-es évek ásatási anyagain dolgozva talált rá három érintetlen tfilinre (imaszíjra) a rajtuk lévő bőrdobozokkal. Az imaszíjat évezredek óta viselik a vallásukat gyakorló zsidók, a dobozok bibliai szövegeket tartalmazó kézzel írt tekercseket rejtenek.

A tfilineket 1952-ben a 4. és az 5. kumráni barlangban találta Roland Vaux régész. Most a Holt-tengeri tekercsek megőrzésén dolgozó izraeli műemlékvédelmi hatóság laboratóriumában vizsgálta meg Adler az eddig ismeretlen tekercseket, és felfedezte, hogy bibliai szövegeket rejtenek. „Nem mindennap adódik lehetőség arra, hogy az ember új kéziratokat fedezzen fel” – hangsúlyozta a szakember, bemutatva új régészeti felfedezését a Qumránról és a Holt-tengeri térségről Luganóban rendezett nemzetközi konferencián.

A tekercsek szövegeit még nem elemezték teljes mértékben, és egyelőre nem tudni, hogy miről szólnak. 

Magyar Kurír

 

You have no rights to post comments