A szülések optimális időpontjáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 04. kedd

Meredeken emelkedik Magyarországon az első gyereküket negyvenéves koruk fölött szülő nők aránya, a mostani harmincévesek csaknem negyedének pedig nincs gyereke. Ha a trend folytatódik, néhány év múlva a nők 20-35 százaléka maradhat végleg gyerek nélkül. A demográfusok és meddőségi szakemberek aggódnak, a 40-es anyák pedig boldogok. De hová lesznek a nagyszülők?

Meredeken emelkedik azoknak a nőknek a száma Magyarországon, akik 35-40 éves korukig várnak az első gyerekük megszülésével: a '70-es évektől napjainkig negyvenszeresére növekedett a 40 éves vagy idősebb első gyerekes anyák aránya. A trend a nőgyógyászokat, meddőségi szakembereket és a demográfusokat is aggasztja, mert a termékenységi idő nem hosszabbodik folyamatosan úgy, mint a várható élettartam. A soha nem látott gyermektelenségi arány pedig azt is mutatja, hogy sokan maradnak gyerek nélkül azért, mert túl sokáig vártak.

Magyarországon a szülőképes korukon túl gyermektelen nők aránya évtizedekig 10 százalék körül mozgott. „Jelenleg a 30 évesek fele, a 35 éveseknek pedig a 22-23 százaléka gyermektelen" – mondta Pongrácz Tiborné, a KSH Demográfiai Intézetének igazgató-helyettese, aki ezekből az adatokból arra következtet, hogy néhány év múlva már 20-35 százalék körül lesz a végleg gyermek nélkül maradt nők aránya.

A petesejtek nem fiatalodnak

Bár a világon most már minden ötödik nő dönt úgy, hogy csak 35 éves kora után vállal gyereket, a biológia nem tartja a lépést a megváltozott családtervezési igényekkel. „A mai 40 éves nők nem úgy néznek ki, ahogy a nagyanyáik néztek ki ennyi idősen, de a petesejtjeik ugyanolyanok" – magyarázta az Indexnek dr. Forgács Vince, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Forgács Intézet igazgatója.

„A petesejtek minősége 40 éves kor fölött már rohamosan romlik, a sejtek 50-70 százaléka kromoszómahibás. Az ilyen sejtekből kromoszómahibás embriók lesznek, amelyeknek az 50-60 százaléka meg sem születik. Egy 43 éves nőnek például matematikailag 10-12 lombikkezelésre van szüksége egy sikeres, saját petesejtes terhességhez" – mondta Forgács doktor.

Persze egy 42 éves kismama is lehet ugyanolyan fitt és egészséges, mint egy tíz évvel fiatalabb nő. Ami a teherbe esésnél igazán számít, az a nők biológiai kora, tehát bizonyos hormonok szintje és a petesejtek minősége – hangsúlyozta a meddőségi szakember. A magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság szigorú előírásokkal szabályozza, hogy például milyen hormonszint mellett lehet még megpróbálkozni mesterséges megtermékenyítéssel. „Nincsen meghúzva egy éles határvonal, de a tapasztalatok szerint 43 éves kornál már van egy ilyen élettani határ" –  mondta Forgács doktor, akinek a 25 éves lombikbébipraxisa során egy 45 évesen saját petesejttel sikeresen teherbe eső nő volt  a „rekordere". Neki egy százalék volt az esélye.

A 35-40 egy békés időszak

Ha sikerül teherbe esnie egy 35 éven felüli nőnek, akkor a nehezén úgy tűnik, túl van. „Tény, hogy gyakoribbak az olyan fejlődési rendellenességek, mint például a Down-kór, de ezek ma már korszerű szűrővizsgálatokkal mind kiszűrhetők. A terhesgondozásnak, a magzati medicinának az elmúlt időben alkalmazkodnia kellett a későbbre tolódott gyermekvállaláshoz” – mondta Csermely Gyula nőgyógyász. „Minden, amivel a 35 év feletti szüléssel kapcsolatban riogatnak, igaz, de ezzel együtt teljesen vállalható dolog ennyi idősen szülni" – hangsúlyozta.

Ez a nyugalmas problémamentesség volt jellemző az Indexnek nyilatkozó, 35 éves koruk felett első gyermeküket szülő nők beszámolóira is. Egyikőjük – nevezzük Ildikónak – szerint a legfontosabb, hogy nagyon jó orvost válasszon az ember, aki nem tartja ördögtől való dolognak a 35 év feletti szülést. Ildikónak ez sikerült, és ezért csak abban a három percben érték kellemetlen megjegyzések – „miért kockáztat, anyukám... stb." – , amikor genetikai vizsgálaton volt, amit egyébként ő külön kért is. 

Egy másik nő – legyen Luca –, aki sokáig a munkájának élt, és ezért 39 évesen szül először, hasonló élményekről számolt be. „Semmilyen rosszallást vagy negatív hozzállást nem tapasztaltam az orvosok részéről, sőt. Azt is mondták, nem látszom 39-nek, és hogy még jóval később is szülnek a nők, ezért a 39 ma már fiatalnak számít" – mondta.

Az orvosokon kívül persze sok idősebb korában szülő nőnek a család vagy barátok előítéleteivel is meg kell küzdenie. Ildikónak – aki 35, 37 és 42 évesen szült –, az anyja és az anyósa is sokkal durvábban beszólt, mint bármelyik orvos. „Amikor 35 évesen szültem, még nem volt semmilyen megjegyzés, amikor 37 évesen újra teherbe estem, közepesen hülyének néztek, amikor pedig 42 évesen vállaltam még egy gyereket, teljesen idiótának néztek" – mesélte, de hozzátette, hogy csak a gyerekek és az ő egészségét féltették. Lucának ilyen problémái nem voltak: „Mindenki nagyon örült, hogy alábbhagytam a munkával, és végre szülök."

Azt viszont mindenki, akivel beszéltünk, megemlítette, hogy nem a teherbe esés és a szülés nehézségei miatt nem érdemes sokáig halogatni a terhességet, hanem azért, ami utána jön. „A kisgyerekkor és az azzal járó fizikai nehézségek lehet, hogy gyorsabban kifárasztanak 40 fölött, mint mondjuk 30-35 éves kor között" – mondta például Luca, egy másik nyilatkozó anya pedig azt mesélte, hogy 39 évesen már sokkal jobban elfáradt a terhessége vége felé, mint 35 évesen.

Az apák életkora sem mindegy

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nők termékenysége csökken a koruk előrehaladtával. „Az élet folyamán a férfiak nemzőképessége is romlik, bár nem olyan gyorsan, mint a nőké, mert a nők egy adott számú petesejttel születnek, amelyik folyamatosan fogy, de a férfiak spermiumtermelése életük végéig tarthat" – mondta Forgács doktor.

Egy amerikai kutatás szerint a férfiak még akkor sem hajlandóak elismerni, hogy terméketlenek, ha már több mint egy éve próbálják teherbe ejteni a feleségüket, és férfiterméketlenségi klinikákra járnak, ugyanis – hibásan – az impotenciával azonosítják a problémát. Pedig a férfiak között ugyanolyan gyakori a terméketlenség, mint a nők között: a párok egyharmadánál a férfiakkal, egy harmadánál pedig a nőkkel van probléma, a maradéknál mindkét oldalon találunk gondot.

Azért sem érdemes sokáig várni az apasággal, mert egyes kutatások szerint az idősebb férfiak gyermekei sokkal nagyobb eséllyel küzdenek skizofréniával, autizmussal, vagy lesznek szellemi fogyatékosok. Negyvenöt évnél idősebb férfiak esetében már 34 százalékkal nő a gyereknél a mentális betegség esélye. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a 25 évesnél fiatalabb szülők gyerekeit is sokkal gyakrabban diagnosztizálják mentális betegségekkel, de a nagyon fiatalok szülők esetében ennek az is lehet a magyarázata, hogy a szülők felkészületlenek voltak, és a gyerekek stresszben nőttek fel.

Európai trendek

Az EU-s országok átlagához (majdnem 30 év) képest viszonylag fiatalon, átlagosan 28 évesen szülik az első gyermeküket a magyar nők, bár ez az életkor az iskolai végzettség függvényében jelentősen változik. Az alacsony végzettségű nők átlagosan 22 évesen szülnek először, az egyetemet végzettek pedig majdnem 30 évesek az első gyerekük születésekor – mondta Pongrácz Tiborné.

Árnyalja a képet az is, hogy Nyugat-Európában hagyományosan később házasodnak és szülnek a nők, így náluk az utóbbi években sem volt olyan mértékű az első gyermeküket szülő nők életkorának az emelkedése, mint Magyarországon – tette hozzá a demográfus. Ez az OECD  adataiból  is jól látszik: bár a első gyerekes magyar anyák átlagéletkora kicsivel az OECD-átlag alatt van, azonban az 1970 és 2009 közötti életkor-emelkedésben az élbolyban vagyunk.

A növekvő gyermektelenség és a gyermekvállalás kitolódásának okát nem valamiféle értékválságban kell keresni, mert alapvetően gyerekszerető nép vagyunk. Egy 2009-es kutatásban a nők 70 százaléka azt mondta, hogy egy nő nem lehet igazán boldog gyerek nélkül, a '90-es években pedig egy felmérésben a válaszadók 92 százaléka gondolta úgy, hogy jobb annak, akinek van gyereke – mondta a demográfus.

Pongrácz Tiborné szerint azért is probléma, hogy egyre idősebb korukban szülnek először a nők, mert így a hagyományos nagyszülői szerepek elvesznek majd. „Ha egy nő 40 évesen szül, és aztán a lánya is így tesz, akkor 80 évesen lesz vagy inkább lenne nagymama" – mutatott rá Pongrácz.

(Csonka Anna, index)

You have no rights to post comments