Hatvanezerből 28 keresztény maradt a szíriai Homszban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 25. kedd

A szíriai felkelők által megszállt Homsz városát egy évvel ezelőtt kerítették körül a kormány katonái. Az Aszad-ellenes felkelés egyik központjának számító város keresztények lakta negyedében dzsihádista felkelők dúlnak és mészárolnak, ráadásul a lakosság a lázadók és a kormánycsapatok összecsapásait is kénytelen elszenvedni. A város történelmi negyedében élő hatvanezer keresztényből mára csupán 28 maradt. Éhínségtől szenvednek, de nem akarják elhagyni otthonaikat, mert félnek, hogy hátrahagyott házaikat kifosztják és felégetik.

A néhány kitartó lakoson kívül egyetlen pap maradt a városban, egy holland jezsuita, Frans van der Lugt, aki az 1970-es évek elejétől Homszban él. Úgy döntött, nem megy el, mert tudja, hogy ha elhagyja kolostorát, az épületet lerombolják. „Az egész szír nép szolgálatára vagyok itt. Ha ez a 28 keresztény mind elmenekülne, én akkor is itt maradnék” – jelentette ki.
A pap drámai helyzetről számolt be: „Szinte minden házat leromboltak a környéken. Az emberek az éhhalál szélén állnak: egyre csak az utcákon bolyonganak, hogy legalább a gyerekeik részére valami élelmet találjanak. Erejük fogytán, arcuk viaszsárga. Már a felkelők sem merik megtámadni őket. Reggelente olajbogyót eszünk, és teát iszunk, esténként pedig megpróbálunk levest főzni az utca kövei között feltörő növényekből.”
P. van der Lugt a médián keresztül kért segítséget a nemzetközi közösségtől. „Élni akarunk, nem akarunk rettenetes kínok között éhen halni! – hangzott a segélykiáltása. – A legnagyobb veszély, amely rám leselkedik, az elkeseredés. Meg kell őriznem a reményt, ha továbbra is hasznára akarok lenni a körülöttem élőknek.”

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments