Mikor ébredünk fel végre? - élelmiszert kell osztani Kaliforniában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 03. hétfő

Már tömeges élelmiszer-osztásra készülnek Kaliforniában. A szárazság miatt az embereknek nem juthat ivóvíz, a farmerek tönkremehetnek, az USA kormánya pedig egyelőre nem tud segíteni. 

A legnépesebb amerikai állam hatóságai szerint 17 agrártelepülésen 40 ezer ember ivóvízellátása kerül veszélybe, ha 60–120 napon belül nem lesz jelentősebb esőzés. A kaliforniai hatóságok bejelentették, hogy az érintettek köre várhatóan tovább bővül majd, miután az államnak a városi vízműveket ellátó szolgáltatója, a 25 millió ügyfelet kiszolgáló State Water Project közölte, hogy nem állnak rendelkezésére megfelelő készletek a települések ellátásához. Ilyesmire még nem volt példa az állami vízszolgáltató fennállásának 54 éves történelmében.

B. Lynn Ingram, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora szerint az államot ötszáz év óta nem látott súlyosságú szárazság fenyegeti. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt szükségállapotot hirdetett.

Az aszály várhatóan a városokban is ki fogja kényszeríteni vízkorlátozások elrendelését. A lakosságot és a vállalkozásokat eddig csak megkérték arra, hogy 20 százalékkal kevesebb vizet fogyasszanak. A mezőgazdaság számára az állami illetékesek már elkezdték elzárni a csapot, és a hónap végén akár teljesen leállhat a kaliforniai agrárszektor központi vízellátása.

A harmadik éve tartó aszály gazdálkodási stratégiájuk megváltoztatására kényszerítette a régió farmereit. Nevadában gyakorlatilag felhagytak a haszonnövények ültetésével, Új-Mexikóban és Észak-Kaliforniában pedig a legeltetésről kénytelenek lemondani a legelők kiszáradása miatt.

Tom Vilsak amerikai mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az irányítása alatt álló tárca mindeddig nem tudott elegendő támogatást nyújtani a bajba jutott farmereknek, mert az agrártörvény jóváhagyása elakadt a kongresszusban.

Kaliforniában, Amerika legjelentősebb agrárállamában munkanélküliség fenyeget a mezőgazdaságban, és a pénzügyi válság óta először várhatóan ismét tömegesen fognak élelmiszersegélyt osztani.

Kalifornia nagy részén – a lazacállomány és az erdők védelmére hivatkozva – betiltották a horgászatot és a kempingezést. A Sierra Nevada hegység hótakarója – amely a száraz hónapokban a vízellátás fő forrása az állam területének nagy részén – a decemberi és januári csapadékhiány miatt jelenleg mindössze 12 százaléka a megszokottnak.

Csütörtökön este Nyugat-Hollywoodban a mozikból kitóduló nézők tapssal köszöntötték a rájuk hulló záport, amely azonban távolról sem volt elegendő ahhoz, hogy enyhítsen a szárazságon. A Los Angeles-i medencében a szmog elérte az egészségre ártalmas koncentrációt.

(origo)

Közben pedig az USA (és Kína, és még több ország) sorra vétózza meg az világméretű felmelegedés és öko-katasztrófa legalább csökkentését szolgáló indítványokat, mert az akadályozná a "gazdasági fejlődést". Az emberek (országok, népek) ilyen mértékű vaksága egykor majd történelmi példa lesz az önzésre és butaságra... - de azért jobb lenne nem eljutni idáig... - szerk.

 

You have no rights to post comments