A fotózás káros az emlékekre

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. január 27. hétfő

Egy új tudományos kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány szerint nem érdemes lefényképezni azt, amire emlékezni szeretnénk, mert ezzel épp az ellenkező hatást érjük el. Azok, akik egy múzeumban mindent lefotóznak, később rosszabbul emlékeznek a látottakra, mint azok, akik csak megbámulják a kiállított tárgyakat.

 

A Fairfield Egyetem kutatásvezetője, Linda Henkel szerint az eredményeket mindenkinek érdemes figyelembe vennie, főleg manapság, amikor az azonnali fotómegosztás népszerűbb, mint valaha. „Az emberek gyakran ész nélkül kapkodják elő a fényképezőgépüket, hogy elkapjanak egy pillanatot, de ez végül oda vezet, hogy nem is látják, mi történik előttük” – mondta Henkel.

Kamera által homályosan

Henkel végzett egy kísérletet az egyetemi múzeumban, ahol a résztvevőket arra kérte, készítsenek jegyzeteket a látottakról. Az önkéntesek fényképeket is készíthettek a műtárgyakról. Amikor másnap ellenőrizték, ki mire emlékszik, a teszteken jobban teljesítettek azok, akik nem fotóztak.

Amikor az emberek a technológiára támaszkodnak, hogy az emlékezzen helyettük – és ebbe beletartozik a fényképezőgép is, amivel fel akarunk venni egy olyan eseményt, amit emiatt nem is élünk át –, az rossz hatással van a saját élményeinkkel kapcsolatos emlékeinkre – írta Henkel a tanulmányban.

Érdekes, hogy akik fotóztak, azok általában a kiállított műtárgyak egy-egy részletét fotózták le. Azok viszont, akik csak bámészkodtak, magára az egész tárgyra is jobban emlékeztek, nemcsak egy-egy kiragadott pontra. Ahogy Henkel fogalmazott: az agy nem úgy lát, mint a fényképezőgép.

A fotóhalmozás csak ront a helyzeten

A pszichológus úgy látja, a fotózás segíthet is az emlékezésben, de csak akkor, ha elég időt szánunk a dolgok megfigyelésére is. A képek felhalmozása viszont ront a helyzeten. A kutatások azt igazolták, hogy aki rengeteg fotót gyűjtött össze, és ezeket nem szortírozza, annak ez nem segít az emlékezésben, inkább elveszi a kedvét a képek újranézésétől.

(index)

 

You have no rights to post comments