Ferenc pápa nagyon megváltoztathatja az egyházat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 28. csütörtök

Vatikán sokkal jobban fogja képviselni azokat a százmilliókat, akik napjainkban olyan körülmények között élnek, mint az európaiak éltek több száz évvel ezelőtt. És ennek már itt volt az ideje - egy világi elemzés a pápáról:

Bergoglio bíboros pápává választása után rögtön a nyugati média célkeresztjébe került: felmelegítették a vádakat, miszerint együttműködött a korábbi argentin katonai diktatúrával, és nem győzik ostorozni korábbi kijelentései miatt, melyekben élesen kikelt a homoszexuálisok házassága ellen. A média többsége éppen csak azt nem veszi észre, hogy a bíborosok testülete a talán "legbaloldalibb" lehetséges jelöltet választotta pápává.

Máshová állt be az iránytű

Ferenc pápa a névválasztásától kezdve folyamatosan meglepetéseket okoz: nem hordja a pápai aranykeresztet és a piros pápai cipőt, ahogy megtagadja a pápai tisztség megannyi más külsőségét is. A bíborosokkal együtt buszozik, néha pedig elvegyül a tömegben, hol beül a vatikáni dolgozók miséjén az utolsó padba, hol pedig egy börtön kápolnájába. Sokaknak talán meglepő, a tradicionálisabb katolikusoknak pedig egyenesen visszatetsző lehet, ahogyan Ferenc pápa az egyik oldalon nem tart be bizonyos pápai szokásokat, a másikon pedig erőteljes "politikus" beszédekkel áll ki a szegények és az elesettek mellett vagy éppen a korrupció ellen.

Pedig egyszerűen arról van szó, hogy Ferenc pápával a Vatikán iránytűje is máshová állt be. Eddig azt szokhattuk meg, hogy a pápa mindig elsősorban a katolikus világ bölcsőjének, a fejlett nyugati világnak a problémáival foglalkozott. Amikor a pápák beszéltek, mondanivalójuk leginkább nekünk szólt, nem pedig egy átlagos afrikai vagy latin-amerikai kereszténynek.

Ennek most vége. És teljes joggal.

Nagyon más problémák

Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy Európa, azon belül is Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika, azon belül is az Egyesült Államok lehetséges, hogy nekünk "a" világot jelenti, a valóságban viszont annak csak egy kis szelete. Lehet, hogy a világ GDP-jének nagy része ezekben az országokban összpontosul, ám az USA és az EU összlakossága alig teszi ki a Föld lakóinak egytizedét.

A mi világunkon túli világ pedig nagyon más. Mi most nagyon nehezen éljük meg a gazdasági válságot, hiszen mindenki érzi a gazdasági visszaesést, a növekvő árakat, sőt az is lehet, hogy lesznek olyan országok Európában, ahol a bankbetéteket is megadóztatják. De azt is látni kell, hogy emellett a Földön több mint 3 milliárd ember él napi 2,5 dollárnál kevesebből, több mint 1 milliárd felnőtt írástudatlan és évente 600 ezer gyerek hal meg Afrikában maláriában, és akkor a 30-40 millió HIV-fertőzöttről nem is beszéltünk.

Európa és az USA problémái egyszerűen köszönő viszonyban sincsenek a Föld népességének mindennapi bajaival és problémáival. Ha pedig a katolikus egyház valóban világegyház akar lenni, nem teheti meg, hogy ne változtasson eddigi nézőpontján. A Ferenc pápával érkező szemléletváltás ezért valószínűleg nagyon jót tesz a katolikus egyháznak, hiszen a hívek többsége sem a fejlett Nyugaton él már hosszú ideje.

Hiteles ember

A Vatikán tehát sokkal jobban fogja képviselni azokat a százmilliókat, akik napjainkban olyan körülmények között élnek, mint az európaiak éltek több száz évvel ezelőtt. Régóta mondják, és valószínűleg igaz is, hogy a katolikus egyház háttérbe szorulásának fő oka, hogy meggyengült a kapcsolata a valódi hívekkel. Ferenc egy nagy lehetőség az egyháznak, hogy ismét szorosabbra fonódjon ez a kapcsolat - csak éppen Európán kívül. Ferenc pápa legnagyobb erénye, hogy személyében és életében is egy hiteles ember. A világnak abból a részéből jön, ahol teljesen mást értenek az olyan szavak alatt, mint szenvedés vagy kihívás, így sokkal jobban át tudja érezni a katolikus hívek többségének problémáit. És most leginkább erre van szüksége az egyháznak, hogy visszaszerezze megtépázott hitelességét.

(véleményvezér)

You have no rights to post comments