Kegyetlen átverések!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. március 25. hétfő
Óvatosan a szuperbefektetésekkel! Meggymag, selyemhernyó, szén-dioxid kvóta - időről időre felbukkan valamilyen hihetetlen jónak tűnő befektetési ajánlat a piacon, amelyek gyakran egyszerű piramisjátékok, a csalók a pénzedet akarják. Ez még akkor is így van, ha a téged megkereső kedves ismerős, akár teljesen jóhiszeműen szeretne téged is bevonni a legújabb MLM-hálózatba!

Néha elképesztően primitívek azok a módszerek, ahogyan a pénzedet akarják. Ukala Bungo ugandai olajminiszter a te segítségeddel szeretné kimenekíteni 60 millió dolláros bankszámláját Nigériából, ha segítesz, tied a fele. Ki az, aki ezt beveszi? A csalók dörzsöltebbek, mint gondolnánk. Hiszen, remek szűrőt alkalmaznak, ha az 50 millió elküldött spamből, csak hárman is érdeklődést mutatnak, azok vélhetően már olyan hiszékenyek, hogy velük szinte száz százalékos hatásfokkal sikerül majd a rablás.

 

 

A legtöbb átverés azonban nem ilyen átlátszó, ügyesebb a szemfényvesztés: Ígéretes angolszász hangzású cégnév, sportautóval érkezik a jólfésült előadó, és csilivili prezentációt tart, olykor még elegáns belvárosi irodára is futja. Ilyenkor bizony sokkal nehezebb kiszűrni a gengszterséget.

Minden termék kicsit más, minden csaló tanul az elődöktől is, ráadásul ügynöki értékesítéssel jó termékeket is lehet kapni. Nem is olyan könnyű hát kiszűrni a csalókat, de mivel nagyon sokat lehet bukni, pár jó tanácsot, sorvezetőt azért érdemes megtanulni.

 

1. Sokszázezres elköteleződést soha ne tegyünk személyes találkozó nélkül, ismeretlen internetes portálról, vagy láthatóan gagyi irodából!

 

2. Még az is lehet, hogy kimaradsz egy-két jó üzletből, de mégse vegyél soha olyan terméket, amelyet nem értesz pontosan, ahol a termék valódi ára el van rejtve, mert minden össze van kutyulva, bónuszokkal, kuponokkal, hűségprogrammal, kapcsolt termékkel, ajándékkal, jutalékkal.

 

3. Előkerül a húsz éve nem látott barát a világ legjobb befektetésével. Kérdezd meg magadtól: vagyunk mi olyan jóban, hogy ennyire jót akar nekem? Szeretném megfizetni azt a magas jutalékot, amelyet az új tagok beszervezése esetén kap az, aki erre rábeszél, mert azért illúzióink ne legyenek, azt végül én fizetem.

 

4. Kémkedjünk! Ellenőrizzünk! A befektetést kínáló céget, ügynököt guglizzuk egy kicsit meg! Az rögtön gyanús, ha nincsen a befektetési ajánlat mögött magyar cég, magyar tisztviselők, és nyilván az is, ha csúnya dolgokat olvasunk az ügynök, vagy a befektetést ajánló vállalkozó múltjáról. Bár a leghíresebb pilótajátékosok, Charles Ponzi, vagy a magyar Tribuszerné börtönbüntetésük letöltése után ismét sikeresen gyűjtöttek pénzt.

 

5. Ha elfogadunk egy ilyen szuper ajánlatot, legalább tegyünk egy próbát, csak kisebb összeget fektessünk be, és lássuk, hogyan is működik belülről a csodaszisztéma.

 

 

6.. Először kisebb összeggel fektessünk be, és ismerjük meg a rendszer valódi működését! Figyelem, a kezdeti siker sem garancia, sokszor a rafinált csalók beetetéssel kezdenek, a kis pénzre mesés hozamot fizetnek, a nagy befektetés után pedig kámforrá változnak.

 

7. Gondolj rögtön a legrosszabbra, ha eltűnnének a pénzeddel, mennyire lesznek elérhetők azok, akik beszerveztek! Ismered-e őket, megbízol-e bennük, felügyeli-e őket például a PSZÁF?

 

8. Itt ül velem szembe ez a fickó és félórája téged agitál. Mérlegelj: "Lehet, hogy jól is lehet keresni azzal, amit mond, de szeretném én ezt csinálni?"

 

9. Nincsen ingyenebéd. Sokan kerestek már sok pénzt befektetéssel, de ehhez kockázatot is kell vállalni. Ha látod, hogy adott termékben mi a kockázat, sokkal felelősebb lehet a döntésed!

 

10. Ha valami, csak egy kicsit is gyanús, egy fillért se adj, szaladj el jó messzire!

(takarekoskodj.postr.hu)

You have no rights to post comments