A szerelmesek szíve tényleg egy ritmusra ver

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. február 15. péntek

Nemcsak a romantikus regényekben és slágerekben ver egyszerre a szerelmesek szíve: egy kutatás nemrégiben megállapította, hogy a szerelmespárok szívverésének ritmusa és a légzésük valóban egymáshoz igazodik.

Régóta ismert tény, hogy a szerelmesek képesek nagyon intenzíven megélni egymás érzéseit, de élettani funkciókban eddig nem bizonyították az egymáshoz igazodás tényét. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak vizsgálata azonban nemrég megállapította, hogy az egymás közelében lévő szerelmesek szívritmusa és a levegővételük gyakorisága is összehangolódhat.

A szakemberek 32 heteroszexuális szerelmespárt vontak be a kutatásba, akik különféle gyakorlatokban vettek részt, miközben szívverésüket és légzésüket diagnosztikai berendezések segítségével monitorozták. Egyebek mellett egy csendes, nyugodt szobában kellett egymástól nagyjából egy méterre ülniük, beszélgetés és fizikai érintkezés nélkül, majd még mindig beszéd nélkül pantomimszerűen egymást kellett utánozniuk. Kiderült, hogy a szerelmespárok a gyakorlatok során felvették egymás légzésének ütemét, és a szívük is hasonló ritmusra vert.

A kutatók ezután összekeverték a párokat, akik innentől a feladatokban nem saját partnerükkel vettek részt. Az eredmények szerint az összecserélt párok szívritmusa sokkal kevésbé került szinkronba, és lélegzetvételük sem vette át szorosan a másik ütemét.

Külön érdekesség, hogy a párokon belül általában a nők szívverése és légzése igazodott a férfiéhez.
(origo)

You have no rights to post comments