Indiában a szerelmi házasságért halál járhat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. január 30. szerda

Indiában a fiatalok csak akkor léphetnek házasságra szívük választottjával, ha betartják a kasztrendszer íratlan törvényeit. A legfelsőbb bíróság hiába figyelmeztette a kormányt, hogy lépjenek fel a párok érdekében, a kasztrendszer ezeréves szabályai mindent felülírnak.

Bár tapasztalható némi javulás az ügyben, India sok tartományában még mindig a kasztrendszer merev szabályai a mérvadóak. A társadalom négy fő kasztra tagozódik, ezeken belül számos alkaszt található. Az egyén beleszületik, a kasztok között nincsen átjárás. Nem elfogadott, ha a fiatal más vallásúval esik szerelembe, vagy ha kaszton kívüli partnert talál. (Bár csak kaszton belül házasodhatnak, az területenként változhat, hogy az adott alkaszt tagjai frigyre léphetnek-e egymással. Természetesen ezt is szigorú törvények szabályozzák.) A kaszton kívüli szerelmet kegyetlen eszközökkel bünteti a közösség. Ha a fiatalok szökni próbálnak, lányrablásként jelenti be a család az ügyet. A fiatalok hiába tagadják, hogy erről lenne szó, a rendőrök nem törődnek velük. Visszaviszik őket a családhoz, akik néha csak egyetlen megoldást látnak arra, hogy tisztára mossák nevüket: a becsületgyilkosságot.

A szülő ilyenkor megöli saját gyermekét, csupán azért, hogy az évezredes szabályok alapján működő közösség ne közösítse ki. A papírokon általában öngyilkosság vagy természetes halál szerepel. Bár India törvényei tiltják a becsületgyilkosságot, a helyi vezetők szemet hunynak felette. Ha kiderül, hogy a család gyermeke más kasztból származó, vagy más vallású fiatalba szerelmes, nem ritka, hogy brutálisan bántalmazzák, terrorizálják, elveszik a mobiltelefonját és bankkártyáját, bezárják, nehogy kapcsolatba lépjen szerelmével vagy elszökjön. Bár a becsületgyilkosságok inkább a vidéki területeket érintik, nagyvárosokban is előfordulnak. India három nagy tartományában, Harijána, Pandzsáb és Uttar Prades tartományokban évente 900 gyilkosságot követnek el.

A 19 éves Babli és 21 éves Manoj Harijána tartományban éltek egy kis faluban. Azonos gotrába tartoztak. (A gotra a nemzetségekhez hasonló csoport, amik isteni ősszülőkre vezetik vissza magukat.) Bár nem tehették volna, mégis összeházasodtak. Babli rokonai a pancsájat (helyi önkormányzati testület) támogatásával megölték őket. Manoj nővére és édesanyja hiába harcol a pancsájattal, semmit sem értek el és még a falusiak is kiközösítették őket. A khap pancsájat úgy gondolja, ő felel a rend fenntartásáért, és ha szükséges, ezért akár vért is ont.

Aamir Khan a népszerű bollywoodi rendező-producer népszerű talkshowjában foglalkozott a becsületgyilkosságok ügyével. Itt kapott először országos nyilvánosságot a Love Commando, egy non-profit szervezet, mely célul tűzte ki, hogy harcol a gyilkosságok ellen és segíti a szerelmeseket. („25 éves fiú vagyok. Három éve megismerkedtem egy lánnyal, szeretjük egymást és szeretnénk összeházasodni. A lány szülei ezt nem fogadják el, bántalmazták és megtiltották, hogy találkozzunk. Kérem segítsenek, ez az utolsó reményünk!” Ilyen üzenetek százai olvashatók az indiai Love Commando honlapján.)  Sanjay Sachdev és Harsh Malhotra alapította 2010 júliusában Új-Delhiben. Jelenleg hét menhelyük működik Indiában és huszonnégy órás telefonügyelettel rendelkeznek. Naponta 500-2500 telefonhívás fut be hozzájuk, legtöbbször Ándhra Prades, Harijána, Uttar Prades és Mahaárástra tartományokból. Emberi jogi aktivisták, ügyvédek, újságírók és lelkes önkéntesek segítik munkájukat, a működést adományokból próbálják fenntartani. Menedéket, ételt adnak a hozzájuk forduló pároknak, segítik őket, hogy otthonuktól távol új életet tudjanak kezdeni.

A menedékház ajtaját fegyveres őrök vigyázzák, a Love Commando dolgozóit naponta életveszélyes fenyegetések érik. Előfordulhat, hogy valamelyik családtag bukkan a fiatalok nyomára. Sanjay Sachdev reménykedik, hogy ha lassan is, de beköszönt a változás és a felnövekvő generáció már nem fogja bűnnek tekinteni a szerelmi házasságot. „Hazánkban a szerelmeseknek csak kis csoportja kap segítséget az igazságszolgáltatástól. Ez is csak akkor fordul elő, ha a média felkarolja ügyüket. A legtöbb esetben egy fiúnak vagy lánynak meg kell halnia, mert elkövette azt a bűnt, hogy szerelmes lett. A társadalom úgy bánik velük, mint a bűnözőkkel.” – nyilatkozta Harsh Malhotra, a szervezet koordinátora.

Nemrég az On The Spot című műsor is feldolgozta a témát. A filmben bemutatták, hogy a szűkös menedékházban gyakran két-három pár osztozik egy szobán. Bár aggódnak, hogy a család haragja utoléri őket vagy hogy nehéz lesz új életet kezdeniük, mégis boldognak látszottak. Amit egymás iránt éreznek, már nem fogja felülírni India ezeréves ősi törvénye sem.

(Juditt, bezzeganya.postr.hu)

You have no rights to post comments