Giuseppe Lazzarotto: A Szentföldön a kőfalakat csak akkor lehet lerombolni, ha előtte ledöntjük a lelkekben húzódó falakat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. január 12. szombat

A Szentföldön számos régi és új nehézséggel kell szembenézni, ugyanakkor a remény számos jele is tapasztalható – mondta Giuseppe Lazzarotto érsek, izraeli apostoli nuncius, Jeruzsálem és Palesztina apostoli delegátusa az európai és észak-amerikai püspökök szentföldi koordinációs csoportjának látogatása alkalmával a Vatikáni Rádiónak.

Giuseppe Lazzarotto megállapította: Jelenleg úgy tűnik, hogy sok minden akadályozza a békét, az egyetértést, a térség közösségeinek békés és testvéri együttélését. Azon kell fáradozni, hogy felismerjük, és jobban láthatóvá tegyük a remény jeleit. 

Az izraeli apostoli nuncius szerint jól haladnak előre az Izrael és a Szentszék közötti gazdasági megállapodásról szóló tárgyalások, természetesen még vannak olyan pontok, amelyeket jobban meg kell határozni. Fontos, hogy a megállapodást úgy fogalmazzák meg, hogy a későbbiekben ne adhasson okot félreértésekre, hanem a célnak megfelelően értelmezzék. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy a megállapodás mindössze papírforma marad, és tartalma nem valósul meg a mindennapi életben. Nem szabad, hogy erre sor kerüljön. 

Lazzarotto érsek 30 év után tért vissza a Szentföldre és számos új nehézséggel találkozott. Azonban a pozitív tényezők közül kiemelte: az utóbbi hónapokban jelentősen megnövekedett a zarándokok száma. Ez azt jelenti, hogy nem pusztán egyes csoportok érdeklődnek a Szentföld iránt, hanem az egész egyház szívén viseli a kereszténység bölcsőjének sorsát. 

A legfontosabb feladat a belső, lelki falak ledöntése, különben soha nem omlanak össze a kőfalak, sőt mindig újabbakat húznak majd fel – mondta Giuseppe Lazzarotto érsek, izraeli apostoli nuncius.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments