A "túlevés" típusai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. december 25. kedd

Két és félmillió brit nem képes abbahagyni az evést, azután, hogy jóllakott – szegezi a mellünknek a meghökkentő adatot a Mail Online. A túlevés, vagy habzsolás azonban nem csak a briteket sújtja, világszerte problémát jelent. Ennek szélsőséges formája a bulimia, ám szerencsére nem mindenki jut el idáig. A Mail Online cikkében arra kínál útmutatót, hogyan ismerje fel, ön melyik csoportba tartozik. Nézze végig, mely állítások igazak önre, és ha úgy érzi, egy csoportból legalább három állítás stimmel, érdemes segítséget kérni, vagy legalább elgondolkodni róla, hogy mit csináljon másképp.

 

A titkos habzsoló

- Mindig fogyókúrázik, de folyton megszegi

- Addig eszik, ameddig tele van, sőt annál is tovább

- Egyedül vagy titokban eszik, mert bűntudata van az evés miatt

- Normális a súlya, de közben utálja a testét

Dr. Helena Fox pszichiáter szerint az ilyen típusú személyiségekben él a vágy, hogy kontrollálják a kényszeres evésüket, mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy mit ehetnek és mit nem, melynek hatására váltakozva habzsolnak és koplalnak. Az önmaguk által kialakított szigorú diéta megfelelő gyógyír lehet a problémára.

A boldog evő

- Az élet egyik nagy csodája az étel, akár főzzük, akár esszük, akár a tévében nézzük a szakácsokat

- Ön túlsúlyos, de nem gondolja, hogy ez probléma lenne

- A főzés boldoggá teszi, de nem foglalkozik vele, mennyire egészséges az elkészítendő étel

- A családi élete stabil, és nincsenek érzelmi problémái

"Ezek az emberek örömforrásként élik meg az evést - állítja Julia Buckroyd evési zavarokkal foglalkozó specialista. Az evéssel felidéződnek boldog emlékek, és erősítik a boldogságérzetet. Ez egyfelől igen jó, másfelől viszont egyesek nem tudják abbahagyni ennek az érzésnek a kergetését, és ezáltal az evést.

 

A kényelemkereső

- Akkor eszik ha boldogtalan

- Sóvárog a zsíros és édes ételek után

- A súly megtartása gondot okoz, és ezáltal még boldogtalanabb

- Ha elmegy valahová, mindig van nála egy kevés étel

"Az evés, mint reakció egy érzésre mindig egy egészségtelen mechanizmus" - állítja dr. Fox. Ez a típusú evő mindig magas zsír- és cukortartalmú ételeket eszik, melyek segítségével növeli a szerotonin szintet, és így boldogságérzethez jut.

A kognítiv viselkedésterápia révén a kliens szembe tud nézni a az érzésekkel, melyektől tart, vagy problémát okoznak a számára.Ha a kliens megértette, hogy melyek azok a helyzetek, melyekben az evéshez menekül, a terapeuta házi feladat gyanánt ezekbe a helyzetekbe helyezi őt. Utána megbeszélik, hogy milyen érzéseket váltott ki számára az adott helyzet. Ahogy a páciens egyre többször találkozik az adott helyzettel, úgy szembesül vele, és már nem érzi úgy, hogy ennie kell.

 

A pánikevő

- Stresszes helyzetekben az ételhez nyúl, különösen munkahelyi problémák esetén

- Többször is azt veszi észre, hogy a céges automata előtt áll, és az asztala tele van édességgel

- A nyomás pánikot vált ki önnél, de az étel megnyugtatja

- Gyorsan eszik, anélkül, hogy rendesen megrágná az ételt, vagy kiélvezné az ízeket

Bármitől stresszes lehet, a munkától az anyagi problémákig. "Hasonlóan azokhoz, akik bánatukban esznek, kedveli a junkfoodot, mely megnyugtatja. A pszichodinamikus terápia lehet gyógyír ebben az esetben, mely megtanítja, hogy hogyan kezeljék a megoldhatatlan belső konfliktusaikat" - nyilatkozta a lapnak Andrew Reeves, a liverpooli egyetem pszichodinamikus terapeutája. "Megérteni, hogy valaki miért eszi túl magát, amikor feszült, erőt adhat ahhoz, hogy abbahagyja." A terápia során a kliens múltját elemezve meg lehet figyelni, hogy a múltbeli események, hogyan hatnak ki a jelenre.

12 lépcsős programmal a mértéktelen zabálás ellen

Az Anonim Alkoholisták mintájára létrejött Anonim Túlevők is kialakították a saját 12 lépcsős programjukat. "A túlevőknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy megoszthassák a tapasztalataikat másokkal" - mondta az AT szóvivője. A britek felmérése szerint, a legalább egy évig kezelésre járók 40 százaléka képes tartósan leküzdeni a habzsolást és a titokban evést.

(divany.hu, etelka)

You have no rights to post comments