Ahogy a jövőt látni lehet alulnézetből..

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. november 21. szerda

A kormány kedden a Parlamentben vitanapot tartott a cigányság helyzetéről. Elhangzott, hogy ez stratégiai kérdés és az is, hogy a hazánkban élő 750.000 cigány ember (és a többi mélyszegénységben élő ember) sorsán valahogy javítani kell. Tarnóczi Marika írásában rövid látleletet ad arról, milyen is ez az élet alulról nézve, Érd-Ófalun:

 

A cigányság jövője és ami jövőnk szorosan összefügg, ezért nem mindegy, hogy a halmozottan hátrányokkal élőknek van-e kitörési lehetőségük – ez a mi életünkre is hatással lehet.

A cigány családok együtt maradnak sokáig, egészen addig míg lehetséges, amíg elviselhető az állapot. Tudniillik nincs lehetőségük albérletbe menni, mert nincs jövedelmük a fiataloknak. Többnyire korán összeköltöznek, 15 év körül, általában a lányok költöznek a fiukhoz. Házasságot nem kötnek, az élettársi kapcsolat a jellemző, házasság csak ritkán fordul elő. A gyermekáldás hamarosan meg is jön, de ez a befogadó szülőknek jelent újabb terhet. Olykor kevés esély van arra, hogy a lány a gyermekével és a barátjával együtt is marad, mert hamar kiderül, hogy az anyaságra, apaságra nem érettek a fiatalok, hisz szinte gyerekek.

Az elmúlt napokban délelőtt egy cigány családnál jártam és bejött egy számomra ismeretlen lány.

Kérdezem tőle, hol laksz mert még nem láttalak? A harmadik szomszédban és mondta a fiú nevét akitől gyereket vár. Ő maga 16 éves – mondom akkor a szülés már nem lesz veszélyes - , de azt mondja elege van mindenből mert az élettársa megverte szíjjal és ő elmegy itt hagyja nem bírja tovább mert nem az első alkalom.

Milyen élményekkel megy ez a fiatal lány a felnőtt korba? - arról nem is beszélve mit él át ez a magzat az anya pocakjában.

Sajnos nem egyedi az eset. A cigány gyerekeknek sokszor kimarad az életükből a kamasz kor, gyerekből lesznek anyák és apák.

A családoknak és felnövekvő gyerekeknek nincs kitörési esélyük, a felnőtté válás lépcsői kimaradnak. Az iskoláikat nem fejezik be, de ha be is fejezik nem tudnak saját egzisztenciát teremtő munkavállalókká válni mert nem tudnak elhelyezkedni, legfeljebb közcélú munkát vállalhatnak. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy értelmiségi cigányok sem kapnak munkát, de most nem róluk szeretnék írni.

Az egyik családnál 6 gyermek van. A legkisebb két évvel idősebb mint az asszony ott lakó, óvodát kezdő unokája, vagyis 5 éves. A legidősebb lánya 22 éves. A ház kettő szobából áll és a padlás terében kis szobácskákat alakítottak ki, de itt nincs fűtés és nincs ablak. Be akarták vezetni a központi fűtést, ki is építették, de megbüntették őket, mert a kéményt szabálytalanul kötötték be, így aztán egyelőre nem tudnak fűteni azzal. Marad a hideg, illetve egy fakályha az egyik szobában.

Az asszony mindenki jövedelmét elveszi aki a házban lakik, ő osztja be, ő gondoskodik mindenről. A jövedelem még így is nagyon kevés: a vejének és fiának közhasznú jövedelme (40-40 ezer Ft), az egyik lányának gyese és egy gyerek után járó családi pótlék, az apa nettó 100.- ezer Ft jövedelme .- amiért a csatornázásnál szombat vasárnap is dolgozik- és van még két kiskorú gyerek családi pótléka. Erre vannak a családban 10-en (és aki még beesik az ajtón). A rezsi elviszi a jövedelem felét a többiből nagyon kell kapaszkodni , hogy megéljenek. Most érkezett egy lány a 20 éves fiú élettársaként, ő Németországban dolgozik és havonta egyszer jön haza. A pénzét le kell adnia a családnak – így ők sem tudnak külön életet kezdeni. (Ennek a fiúnak egy másik lánytól most születik gyereke, de azt otthagyta, mert a két család nem jött ki egymással. A lány is megpróbálta már mással az élettársi kapcsolatot, szült egy gyereket – sokszor megverték, elvette a férfi tőle a gyereket és elzavarta, most perli hogy visszakaphassa. Közben ingázik Magyarország és Németország között és ennél a cigány családnál próbál családra lelni….) El kell mondanunk, hogy ez egy iparkodó, munkát kereső és vállaló család, aki más családokhoz képest még rendezett körülmények között él!

Mi lesz ennyi sérült hajótörött, kilátástalan emberrel? Nyomokban sem látni a megoldást.

Az asszony gyesen lévő lánya és férje kétszer indult el, hogy részletre vegyenek egy kis házat. A bank kevésnek találta a jövedelmüket, pedig az eladóval már megegyeztek –visszajöttek.

A kilátástalanság, a besült szegénység, a reménytelenség a társadalom egészét érinti – ne gondoljuk, hogy az ország 10%-át kitevő cigányság aki ebben a helyzetben van az bennünket nem érint - nagyon is, még ha igyekszünk is inkább a gyűlöletet táplálni – a szembenállás nem visz sehova, legfeljebb még lejjebb.

Nagy a társadalom felelőssége, az egyház és a kormány is sok minden tehetne.

Eddigi tapasztalatunk szerint kormányaink inkább kirakat-politikát folytatnak: felvillantanak néhány szép tervet, aztán kész. Sokszor az egyház is elmulasztja a legszegényebbek evangelizálását felvállalni – pedig csak Jézuson keresztül vezet az út egy tisztább és élhetőbb élet felé.

Ma már a nem cigányok is átélhetik a bizonytalan élet nehézségeit, amikor állásukat és lakásukat veszti el az emberek. Ha másért nem hát ezért lágyuljon meg ennek az országnak a szíve.

Istenem kérlek add, hogy halló fülűek és érző szívűek legyünk, hogy meghalljuk, meglássuk mit kell tennünk, hogy a nyomor ne termelődjön hatványozottan újra. Add, hogy felébredjünk az önzésünkből, rádöbbenjünk akkor vagyunk gazdagok, amikor törődünk azzal aki szegényebb nálunk, nem akkor, ha bezárkózunk a saját jólétünkbe! Ámen.

 

                                                                    Tarnóczi Marika

You have no rights to post comments