Főmenü
Misszió
Rólunk
Ki olvas minket?
Oldalainkat 422 vendég és 0 tag böngészi
Zöldségek, amik csökkentik a cukorbetegség kockázatát
Az Edith Cowan Egyetem (ECU) egyik új kutatása szerint ugyanis az ilyen zöldségek segíthetnek szabályozni a vércukorszintet, csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A keresztesvirágú zöldségek élettani előnyeit már kutatták megfigyeléses vizsgálatokban, azonban az ECU kutatói ennél tovább mentek. Egy olyan randomizált, kontrollált, keresztezett vizsgálatot végeztek, amelybe magas vérnyomású, de normál vércukorszintű felnőtteket vontak be. A résztvevők két héten keresztül napi négy adag keresztesvirágú zöldséget (brokkolit, káposztát, kelkáposztát és karfiolt) vagy gyökérzöldséget (sárgarépa, burgonya, tök és édesburgonya) fogyasztottak ebédre és vacsorára. A vizsgálat ideje alatt folyamatosan ellenőrizték a vércukorszintjüket.
Kiderült, hogy azoknak, akik keresztesvirágú zöldségeket fogyasztottak, kevésbé volt változékony a vércukorszintjük, mint a másik csoporté. Ráadásul az étkezések után is kisebb volt a cukorszint ugrása. Ez pedig annyiban lényeges, mert a cukorbetegeknél nagyon fontos a glükozszint napközbeni ingadozásainak csökkentése.
A Diabetes Obesity and Metabolism szakfolyóiratban ismertetett kutatás eredményei arra utalnak, hogy a keresztesvirágú zöldségek fogyasztása segíthet mérsékelni a vércukorszint napközbeni ingadozásait, egyfajta étrendi stratégiát kínálva a cukorbetegség megelőzésére, bár a kutatók szerint ehhez még további vizsgálatokra van szükség, amelyek feltárják a jelenség mögött megbúvó mechanizmusokat és a tágabb klinikai vonatkozásokat.
(hvg.hu)
