Egy újabb egyházi botrány...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 22. kedd

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Bábel Balázs egy újabb egyházi szexbotrányt tárt fel, amelyről eddig mindenki hallgatott. Mindeközben a püspökök már Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának, Tóth Tamásnak a felelősségét vizsgálják, aki a hírek szerint megpróbálta eltussolni a nemrég kirobban pedofilügyeket, illetve Bábel Balázs helyett úgy válaszolt portáloknak, hogy az érsek nem is tudott ezekről.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ezt írta levelében az új ügyről: "B. R. 2020-ban egy napon azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy azonnal helyezzem el a plébániáról, mert őt »cigányok üldözik«. Felajánlottam neki több helyet az egyházmegyében, de mindre azt mondta, hogy ott is utolérik. Rövid időn belül jelentkezett, hogy Tóth Tamás titkár úr elhelyezte őt egy karitatív szervezetnél, amibe én beleegyeztem, sőt kérésre szolgálatát meghosszabbítottam” – írta Bábel. Majd B. R. helyére új lelkipásztor érkezett, akit szintén felkeresett valaki, először csak pénzért, majd azt mondta, hogy B. R. „különböző szexuális szolgáltatásokért” fizetett neki.
Miután úgy láttam, hogy nem csak pletykáról van szó, hanem esetleg lehet valós alapja, összehívtam a pasztorális tanácsot, és ők is azt mondták, hogy előzetes vizsgálatot kell végezni, amely most is tart” – írta Bábel Balázs.

A vizsgálatot ugyanaz a kánonjogász végzi, aki eljárt Rónaszéki Gáborral szemben is, továbbá Hatházi Róbertnél is ő volt a felderítő ember. „Utóbbi esetében a vizsgálati eredményt fordítás után Rómába továbbítják” – tette hozzá az érsek.

A Válasz Online az MKPK titkárát, Tóth Tamást is megkereste az üggyel kapcsolatban, amire Tóth az alábbi választ adta, ragaszkodva hozzá, hogy szavait változtatás nélkül közöljék:
„Az ön által említett személy 2020 óta a karitatív szervezet lelkésze, ahol lelkészi szolgálatára az akkor kitört Covid-járvány miatt mutatkozott igény, és akiknek szolgálatát Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr 2020 tavaszán kifejezetten engedélyezte. Nevezett a karitatív szervezethez való belépésekor – a belső szabályoknak megfelelően – úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozatot is tett. Az atya a feddhetetlenségi nyilatkozatban úgy nyilatkozott, a feladatkor betöltésével kapcsolatban semmilyen kizáró vagy összeférhetetlenséget eredményező, őt érintő körülményről nincsen tudomása, vele szemben semmilyen egyházi vagy világi hatósági eljárás nincsen folyamatban. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 2024 szeptemberi hivatalos tájékoztatása szerint sem folyt vagy folyik az atya ellen semmilyen hivatalos eljárás. Nincsen egyéb körülményről tudomásunk.”

Védekező alapállás
B. R. tehát nincs hivatalos eljárás alatt, a belső vizsgálat nem egyenlő a hatósági eljárással. Bábel levelében volt még egy érdekes gondolat: szerinte a portálnak küldött, az MKPK által fogalmazott válaszlevél Tóth Tamás és Hatházi Róbert „védelmében íródott.” A portál erről kérdéseket küldött Bábel Balázsnak, hogy fejtse ki bővebben álláspontját, mire az érsek azt felelte, hogy „Tóth barátságból adódóan védte Hatházit”, Tóth pedig ugyanezen kérdésekre elzárkózó, nemleges választ adott.
A portál viszont úgy tudja, hogy „Tóth felelősségének kérdése már nem tabu a püspökök között – sorsáról akár a napokban döntés születhet magasabb egyházi fórumokon.”

A kiskorúakkal szembeni vatikáni útmutató egyértelműen kimondja azonban, hogy nemcsak az elkövetőkkel szemben, de az őket védeni próbálókkal szemben is intézkednie kell az egyháznak. Az még nem bizonyosodott azonban be, hogy B. R.-nek pedofilügyei lettek volna. Tóthot Hatházi ügyében már legalább egyszer meghallgatták, ahová ügyvéddel érkezett, ez pedig nem bevett szokás az egyházi meghallgatásoknál. Tóthot négy évvel ezelőtt a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

(index.hu)

You have no rights to post comments