Az elnéptelenedés kora

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 21. hétfő

Az emberiség a történelem új korszakába lépett. Ezt akár úgy is nevezhetjük, hogy „az elnéptelenedés kora”. Az 1300-as évek óta először fog előfordulni, hogy a Föld népessége csökkenni fog. De míg a legutóbbi összeomlást a pestis okozta, a most következő népességfogyás kizárólag az emberek önálló döntései miatt következik be.

„A születési arányok zuhanásával egyre több társadalom halad a mindent átható népességfogyás korszaka felé – amely végül az egész bolygót felöleli majd. Egy olyan világ áll előttünk, amelyet zsugorodó és öregedő társadalmak alkotnak. A nettó halandóság – amikor egy társadalomban magasabb a halálozások száma, mint a születéseké – szintén új normává válik” – írja a Foreign Affairs hasábjain megjelent cikkében Nicholas Eberstadt, az American Enterprise Institute konzervatív think-tank kutatója.
Az embereknek nincs kollektív emlékezetük az elnéptelenedésről. A világ össznépessége utoljára körülbelül 700 évvel ezelőtt csökkent, az Eurázsiát megtépázó bubópestis nyomán. Az ezt követő hét évszázadban a világ népessége majdnem hússzorosára nőtt. Csak az elmúlt évszázadban megnégyszereződött az emberiség létszáma.
Jelenleg a nemzőképesség hiánya az oka az emberiség fogyatkozásának – ami a faj történetében először fordul elő. A közelgő depopuláció hátterében egy vadonatúj erő áll: a gyermek utáni vágy világméretű csökkenése.
Eddig a gyermekvállalás ösztönzésére tett kormányzati kísérletek nem tudták a termékenységi rátát a pótlási szintre visszahozni. A jövőbeni kormányzati szakpolitikák, függetlenül azok ambícióitól, nem fogják megakadályozni a népességcsökkenést. A társadalmaknak kevesebb dolgozója, vállalkozója és újítója lesz, és több lesz az ellátásra és segítségre szoruló ember.
Az ezen dinamika által felvetett problémák azonban nem feltétlenül jelentenek katasztrófát. A népességcsökkenés nem súlyos ítélet, hanem inkább egy nehéz új helyzet, amelyben az országok még mindig megtalálhatják a boldogulás útját. A kormányoknak már most fel kell készíteniük társadalmaikat arra, hogy megfeleljenek az elöregedő és elnéptelenedő világ társadalmi és gazdasági kihívásainak – írja a szerző.
(index.hu)

You have no rights to post comments