Fitnesz guruk és a testképzavar

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 20. vasárnap

Nem teljesen meglepő eredményre jutott egy ausztrál kutatás: a TikTokon posztoló fitnesz-influenszerek jelentősen hozzájárulnak a hamis, káros testkép kialakításához, és a vizsgált videók 60 százaléka megalapozatlan, hamis állításokat terjeszt, írja a ZME Science alapján a Hvg.hu.

A Flinders Egyetem kutatói 200 népszerű TikTok-videót vizsgáltak meg olyan hashtagek segítségével, mint a #fitness és a #fittok. Eredményeik aggasztó képet festenek arról, hogy az alkalmazás fitneszkultúrája hogyan segíti elő az irreális testnormák elérését, és hogyan terjeszt megkérdőjelezhető egészségügyi tanácsokat.
Az elemzett videók közel 80 százalékában nők szerepeltek, túlnyomórészt vékonyak és tónusosak. Ezzel szemben a férfiakat bemutató videók általában egy nagyon izmos testalkatot hirdettek.
A nőknél ez egyértelműen testképzavart okozhat, a férfi influenszerek közül sokan gyakran használtak teljesítményfokozó szereket, például az anabolikus szteroidokat, anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hoznák, így a férfiaknál is hozzájárulhatnak az irreális testképekhez. Ez ugyanis azt a félrevezető benyomást kelti, hogy a nézők természetes módon hasonló eredményeket kaphatnak.
A testszégyenítés a videók 20 százalékában volt elterjedt, míg 8,6 százalékuk még az étkezési zavarokat is népszerűsítette.
A tanulmány arra is rávilágított, hogy a férfiak és a nők milyen különbségeket mutatnak be videóikban. A női videókban nagyobb valószínűséggel szerepel egy influenszer, és gyakran a személyes jólétre helyezi a hangsúlyt. Ezzel szemben a férfiak videóiban gyakran szerepelnek csoportok, ami a fitnesz társadalmi vagy versenyszerűbb megközelítését tükrözi.
A fiatal nézők – különösen a tinédzser lányok – számára ez több, mint pusztán közösségimédia-zaj. A kutatók szerint az ilyen idealizált testeknek való kitettség káros összehasonlítást eredményezhet, ami testképzavarokhoz vezethet. Az influenszerek azt sugallják, hogy elsősorban a megjelenés, nem pedig az egészség érdekében fontos a testmozgás.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a fitspirációs videók több mint 60 százaléka bizonyítatlan vagy egyenesen káros információkat terjeszt. Ezek az információk a kétes diétaprogramoktól kezdve a hatástalan és/vagy veszélyes edzésprogramokig terjednek. Ezen tartalmak nagy része olyan influenszerektől származott, akiknek nincs megfelelő képzettségük a tanácsadásra.
A tanulmányban azonosított káros fitnesztanácsok egyik példája egy videó, ami az almaecet, a lime és a víz használatát hirdeti a „vékony derék megőrzése” és „méreganyagok eltávolítása” érdekében. A tanulmány ezt a fajta tanácsot károsnak minősítette, mivel tudományos alátámasztás nélkül népszerűsíti a nem megfelelő egészségügyi gyakorlatokat. Nem bizonyított ugyanis, hogy az almaecet fogyasztása csökkenti a derékbőséget, és a „toxinok eltávolításának” gondolata egy gyakori, de megcáfolt állítás, amit gyakran használnak diétás termékek forgalmazására.
A tanulmány szerzői a videók alaposabb vizsgálatát és a reális, egészségorientált tartalmak népszerűsítését kérik. Azzal érvelnek, hogy az olyan platformoknak, mint a TikTok, többet kellene tenniük annak biztosítása érdekében, hogy a fitnesztartalom megfelelő legyen, és egészséges viselkedésre ösztönözzön, ne csak az idealizált testformákat népszerűsítse.
(telex.hu)

You have no rights to post comments