Újabb hosszú távú következmény a koronavírussal összefüggésben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 18. péntek

A 10–19 év közötti Covid–19-fertőzésen átesetteknél 55 százalékkal magasabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik más légúti megbetegedésből gyógyultak meg – állapította meg egy friss kutatás több mint félezer fiatal egészségügyi adatai alapján.

A több mint 600 ezer fiatal egészségügyi adatait vizsgáló kutatás eredményei arra utalnak, hogy a Covid–19-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat a 10–19 éves korosztályban – írja a Medpage Today cikke alapján a Portfolió.
A Case Western Reserve University kutatói az adatok összevetésével arra a megállapításra jutottak, hogy egy hónappal később 55 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség azoknál, akik koronavírus-fertőzésen estek át, azokhoz képest, akiknél egyéb légúti fertőzést állapítottak meg.
A Covidból gyógyultaknál három és hat hónappal később is hasonlóan magas volt a kockázat a diabétesz kialakulására – közölte Pauline Terebuh, a kutatás vezetője. „A cukorbetegséggel diagnosztizált fiataloknak hosszú évekig megnövekedett egészségügyi terhekkel kell számolniuk, és a szövődmények kockázatával"– jegyezte meg.
A kutatók szerint a koronavírus képes lehet szelektíven megfertőzni a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit, ami károsíthatja a szerv inzulintermelő képességét, u. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy bár a 2-es típusú diabéteszt inkább az inzulinrezisztenciával hozzák összefüggésbe, de az új eseteknél nem mindig egyértelmű a pontos ok.
Terebuh arról is beszélt, hogy a pandémia első évében több fiatalnál diagnosztizálták a 2-es típusú diabéteszt, bár ez évtizedek óta aggasztó tendencia. A világjárvány jelentősen kihatott a vizsgált korosztály életvitelére, az élelmiszerekhez való hozzáféréstől kezdve az aktivitás szintjén át a stresszig – tette hozzá.
(index.hu)

You have no rights to post comments