Tovább ütik az Evangéliumi Testvérközösséget

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 16. szerda

Sem az állami normatív támogatás, sem az adó 1 százalékokból származó összegek nem érkeznek meg Iványi Gábor egyházának számláira. Jelenleg csak a civilek támogatására számíthat a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), a nekik járó állami támogatásokat ugyanis hónapok óta nem, vagy csak részben kapják meg – hangzott el a szervezet éves közgyűlésén.

Az eseményről szóló közleményükben azt írták, hogy az év első tíz hónapjából hétben 0 forint támogatás érkezett be a számlájukra, a többi hónapban is csak a támogatás töredéke. „A törvényesen járó normatív támogatások összegének kevesebb, mint 15%-a jutott el hozzánk, ebből kellett volna a működést biztosítani, a fizetéseket utalni és a tartozásokat rendezni. Abszurd módon azzal indokolják a normatíva utalásának felfüggesztését (bár pontosan látják ennek az okát és következményét), hogy nem a kiutalás céljára, jelesül a működtetésre fordítjuk az erre szánt összeget, hanem adósságaink rendezésére, holott az erről szóló döntést a NAV megkérdezésünk nélkül hozza meg helyettünk: a kiutalás be sem érkezik a gazdasági hivatalunkba.”
A MET fellebbezett a Magyar Államkincstár határozata ellen, de egyelőre nem kapott értesítést arról, hogyan, mikor bírálják el.
Az alapnormatíva mellett az Oltalom Karitatív Egyesületnek küldött 1 százalékos szja-felajánlásokat is inkasszálta a NAV, így a közel 108 milliós összeg nem érkezett meg a számlájára, pedig több felajánló azt az értesítést kapta, hogy a pénz megérkezett az egyesülethez. Iványi Gábor alapítványa kéri, hogy a 9921 adózó felajánlását juttassák el hozzájuk, ebből szeretnék rendezni az intézményekben dolgozó pedagógusok béreit, akik július óta csak töredékét kapták meg a fizetésüknek.
„Belátható időn belül nem látunk olyan pénzügyi forrást, amely megnyugtatóan biztosítja a működésünket. Az egyházi 1% január végére várható, de nem sokkal többre lesz elég, mint az addig felgyűlő tartozásaink rendezésére” – írták.
A MET közleményében idézi Gyermekvédelmi Civil Koalíció jogi állásfoglalását, miszerint a szeptemberi törvénysértő iskolabezárásokkal közel 500 hátrányos helyzetű gyerek és család, több száz pedagógus sorsát törték ketté pusztán politika bosszúból, visszafordíthatatlan károkat okozva.
(hvg.hu)

You have no rights to post comments