Egy bátor fiatal újságírónő emlékére

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 14. hétfő

„Rendkívül bátor volt” – újabb részletek derültek ki a rejtélyes módon, orosz fogságban meghalt 27 éves újságírónőről. - Orosz fogságban meghalt Viktorija Roscsina ukrán újságírónő. A halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok. Most a BBC megosztott néhány további részletet az esetről:

Cikkük szerint az orosz hatóságok egy levélben közölték Roscsina édesapjával pár napja azt, hogy a lánya szeptember 19-én meghalt, és hogy a holttestét az orosz és ukrán katonák holttesteinek kicserélésekor fogják visszaadni. A hétvégén az újságírónő barátai a kijevi Majdan téren tartottak megemlékezést. „Rendkívül bátor volt”  – mondta róla a megemlékezés egyik résztvevője.

Nem tudták leállítani
Mint a BBC megjegyezte:  Ukrajna oroszok által elfoglalt területeiről tudósítani rendkívül veszélyes volt, és kollégái is megemlékeztek arról, hogy Roscsina mennyire elszántan ment oda – még azután is, hogy az első alkalommal tíz napig őrizetbe vették és fogva tartották.
A szülei mindig felhívtak minket, hogy ne küldjük oda, de mi soha nem küldtük! Az összes szerkesztő megpróbálta leállítani. De lehetetlen volt – emlékezett vissza egyik volt főnöke.
A fiatal riporter végül szabadúszó lett emiatt, és amikor visszatért a helyszínre, az újságok megvették a riportjait. Szembetűnő volt az is, hogy soha nem használt álnevet – annak ellenére, hogy nyíltan írt a „megszállt” területekről, és „árulóknak” nevezte azokat, akik együttműködtek az oroszokkal.
Arról akart tájékoztatást nyújtani, hogyan élnek azok a városok az orosz hadsereg ostroma alatt. Teljesen elképesztő volt – mondta Szevgil Muszajeva, az Ukrajinszka Pravda főszerkesztője a BBC-nek.

Ennyit tudnak arról, hogy mi történt
Mint a BBC írta, az még biztos, hogy Roscsina tavaly júliusban Lengyelország és Oroszországon keresztül elindult a megszállt ukrajnai területekre, és több napon át vallatták a határon (akkor még fel tudta hívni hozzátartozóit). Ezt követően eltűnt, és már csak arról értesült családja idén májusban – vagyis jónéhány hónap elteltével –, hogy a dél-oroszországi Taganrogban lévő, 2. számú fogolytáborban volt (egy olyan létesítményben, amely – mint a BBC írja – annyira hírhedt a brutális bánásmódról, hogy egyesek „orosz Guantanamónak” nevezik).
A Media Initiative for Human Rights nevű szervezet szerint egy másik ukrán állampolgár, akit a múlt hónapban engedtek ki Taganrogból, azt mondta Viktorija családjának, hogy szeptember 8-án vagy 9-én látta az újságírót. Akkor még volt ok a reményre. „100 százalékig biztos voltam benne, hogy idén szeptember 13-án visszatér. A forrásaim 100 százalékos garanciát adtak rá” – mondta ezzel kapcsolatban Szevgil Muszajeva.
Állítása szerint azt mondták neki, hogy Viktorija benne lesz az Ukrajna és Oroszország által rendszeresen végrehajtott hadifogolycsere egyikében, amelyet szeptember közepére terveztek, de nem így lett.  A BBC szerint csak annyit lehet tudni, hogy Viktoriját egy másik ukrán nővel együtt elszállították máshova. „Azt mondják, Lefortovóba. Hogy miért oda? Nem tudjuk” – mondta Tetjana Katrijcsenko, a Media Initiative for Human Rights igazgatója.
Közlése szerint ez nem szokványos gyakorlat egy csere előtt: a moszkvai Lefortovo börtönt az FSZB biztonsági szolgálata működteti, és kémkedéssel, súlyos államellenes bűncselekményekkel vádolt személyek kerülnek oda általában.
Talán azért vitték oda, hogy valamilyen bírósági eljárást vagy nyomozást indítsanak. Ez történt más, Herszonból és Melitopolból elhurcolt civilekkel is –  mondta Katrijcsenko,
A BBC úgy tudja, hogy Viktorijával az édesapja augusztus 30-án még beszélt telefonon. Akkor az újságírónő azt mondta, hogy éhségsztrájkot tart, de aznap az apja arra kérte, hogy kezdjen újra enni, és ő beleegyezett ebbe. Ezt követően viszont már csak a haláláról értesült az említett levélből, amelyet az orosz védelmi tárcától kapott.
Egy civil újságíró [...] akit Oroszország foglyul ejtett. Aztán Oroszország levelet küld, hogy meghalt? Ez gyilkosság. A túszok megölése. Nem ismerek más szót rá – összegezte véleményét Jaroszlav Jurcsisin ukrán parlamenti képviselő a BBC-nek Kijevben.

(index.hu)

You have no rights to post comments