Egy szégyenletes rendelet margójára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. október 06. vasárnap

A Szentírás kifejezetten parancsolja a szegények megsegítését. A földre esett kalászt nem volt szabad felvenni, hogy a szegények, árvák és özvegyek összeszedhessék, és a Biblia emlékeztet arra, hogy Dávid király nagyanyja is ilyen gyűjtögető özvegy volt (ráadásul idegen származású...). Ehhez képest most az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) figyelmeztet mindenkit, hogy akár 65 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik kukákból gyűjtik össze a visszaváltható palackokat.

Miért ez a hirtelen aktivitás? Két oka biztos van. Az egyik azok a derék állampolgárok, akiket zavar, hogy az utcán élő hajléktalanok és/vagy szegények esetleg így némi pénzhez jutnak - sajnos kétszer is a saját fülemmel hallottam ilyen emberek hangos méltatlankodását -, másrészt pedig (jobb szót nem tudok), a szemét-maffia, akik kézben tartják a hulladék-kezelést és sajnálnak minden 50 forintot, ami a másé lesz. Így aztán a hulladéknak hirtelen "jogállása" lett - de nézzük pontosan a hírt:

"A bírság összege 6500 forinttól 65 000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet.
2024 januárjában startolt el országosan a MOHU visszaváltórendszere, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Azóta a legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetnünk, amit csak akkor kapunk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába.
Ezért megéri akár a kukákból is kiszedni ezeket a palackokat, és nagy tételben visszaváltani őket. Az ORFK szerint azonban a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. E szerint a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Tehát nem szedheti össze ezeket bárki.
„Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul” – írta az ORFK.
Fiatalkorú elkövető esetén a bírság legmagasabb összege 32 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést is alkalmazhat." Magyarul: ha kiveszel a kukából, vagy csak a földről felveszel egy visszaváltható palackot, akkor loptál és tolvaj vagy...

Hasonló történt évekkel ezelőtt, amikor a lomizókat igyekeztek kizárni a rendszerből. Nem számított, hogy ez a lomizó családok megélhetése, az sem, hogy szétválogatják a kidobott dolgokat és az újrahasznosíthatóakat elviszik a telepekre, csak az, hogy emiatt kevesebb marad a szemét-maffiának. Könnyű volt a családok ellen hangulatot kelteni: cigányok, olykor rendetlenséget hagynak maguk után, biztos lopnak is...

Mindeközben hazánkban a legkisebb egész Európában a társadalmi mobilitás, azaz a legkevesebb az esély arra, hogy valaki a saját társadalmi helyzetéből feljebb juthasson. Biztos, hogy jó irányba haladunk?

Sipos Gyula

You have no rights to post comments