Új kötelező védőoltás Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. szeptember 22. vasárnap

A fertőző májgyulladás ellen kapnak kötelező védőoltást a 7. osztályosok Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a három részletben adandó vakcina hatásos és biztonságos.

A fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, különösen a hepatitis B vírus általi fertőzés okozhat súlyos elváltozásokat – hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében az NNGYK, hozzátéve: ez a májzsugor és a májrák legfőbb okozója.
A fertőzéshez már akár egy csepp testnedv vagy vér is elég.
Az iskolások most ez ellen kapnak életkorhoz kötött, kötelező hepatitis B elleni védőoltást három részletben, az első adagot szeptemberben.
Mint írják, a vakcinát egy, az Európai Unióban (EU) már 2001 óta alkalmazott védőoltásból fejlesztették ki annak érdekében, hogy egy tiomerzál tartósítószert nem tartalmazó vakcina jöjjön létre.
Hasznos tudni, hogy a tiomerzál egy etilhiganyt tartalmazó szerves vegyület, amelyet 1930 óta használnak igen kis mennyiségben bizonyos oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megelőzésére. Noha az így tartósított oltóanyagokban a higanytartalom nagyon alacsony, a legtöbből kivonták. A gyermekeken és felnőtteken végzett vizsgálatok az oltóanyagokban használt tiomerzálnak sem korai, sem késői káros hatását nem mutatták ki.

Biztonságosan használható Magyarországon
Az NNGYK szerint az úgynevezett „HBVAXPRO” vakcina engedélyezése szigorúan szabályozott preklinikai és klinikai adatokon alapult, és az EU tagállamainak gyógyszerhatóságai értékelték, amelyek egyértelműen igazolták a készítmény hatásosságát és biztonságosságát. Hozzáteszik: a „HBVAXPRO” 5 mikrogrammos oltóanyag az orvosszakmai szabályok figyelembevételével biztonságosan alkalmazható.
(divany.hu)

You have no rights to post comments