Mi különbözteti meg a keresztényeket a többi embertől?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 18. csütörtök

"A keresztényeket nem különbözteti meg a többi embertől sem a táj, sem a nyelv, sem az életmód. Nem laknak ugyanis külön városokban, nem beszélnek valami szokatlan nyelven, nincs semmi különcködő életmódjuk. Tanításukat nem okoskodásból vagy kíváncsi emberek izgágaságából merítették, és semmi emberi bölcselkedésre sem esküsznek, mint sokan mások...

Öltözködésben, táplálkozásban a lakosság szokásaihoz alkalmazkodnak, de más szempontból egy csodálatos és mindenki számára hihetetlennek látszó életmódot folytatnak. Saját szülőhazájukban úgy élnek, mint jövevények: mindenben részt vesznek, mint polgárok: mindent eltűrnek, mint idegenek: minden idegen táj a hazájuk, és minden haza idegen föld nekik. Házasságot kötnek, mint mások: gyermekeik születnek, de nem dobják ki magzataikat. Közös az asztaluk, de az ágyuk nem.
Testben vannak, de nem test szerint élnek. A földön élnek, de hazájuk az égben van. A fennálló törvényeknek engedelmeskednek, de életmódjuk felülmúlja a törvényeket. Mindenkit szeretnek, őket azonban mindenki üldözi. Nem is ismerik, mégis elítélik őket, megölik őket, de életre támadnak."

(A Diognétoszhoz írt levélből - II. század)

You have no rights to post comments