Új kábítás: digitális beszélgetés elhunyt szeretteinkkel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 13. szombat

Kínában a digitális halhatatlanság megteremtése egyre hétköznapibb dolog. Már egy külön iparág épült rá arra, hogy virtuálisan feltámasszák az elhunyt rokonokat, akikkel akár beszélgetni is lehet, mintha még mindig élnének.

A mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika fejlődésével a szórakoztatóipartól az ügyfélszolgálatokig egyre több helyen alkalmaznak digitális emberi avatárokat, amelyek utánozzák az emberi megjelenést és viselkedést. Az érzelmeket megértő és azokra reagáló virtuális embermások fejlesztése jelentős trend a piacon, a gépi tanulás pedig fokozza az így létrehozott „szellemalakok” realizmusát és interaktivitását. Kínában már nemcsak filmek és videojátékok karaktereibe lehelnek ily módon életet, hanem elhunyt szeretteiket is feltámasztják. Az eljárást a digitális halhatatlanság megteremtésének nevezik.

Kínában egyre jobban terjed az elhunytak digitális klónozása
A kínai Guo Jifan minden este munka után néhány percet beszélget szeretett nagyapjával. Elmondja neki a munkahelyi problémáit, ő pedig megosztja vele régi idők emlékeit, amiket még katonakorában szerzett. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy az idős férfi évekkel ezelőtt elhunyt, és az, akivel Guo beszélget, valójában nem is ember, hanem egy virtuális klón, amit ő maga készíttetett. Mégis annyira élethű, hogy úgy tűnik, mintha videohívást folytatna vele.
Annak ellenére, hogy ezek a beszélgetések az általam megadott információkon alapulnak, mégis mindig kellemesen meglepődöm, mert ugyanúgy beszél hozzám, mint gyerekkoromban - – árulta el a Xinhua hírügynökségnek a 29 éves unoka, aki számára óriási vigaszt jelent, hogy életének ismét részévé válhatott a nagypapa, mert a halála előtt elbúcsúzni sem tudott tőle.

Hatalmas biznisz az elhunytak megszólaltatása
Guo nem egyedül van ezzel így, rengetegen szeretnék viszontlátni elhunyt szeretteiket. Ezt a tömegigényt ismerték fel azok a techcégek, amelyek a „digitális halhatatlanság” hangzatos ígéretével kínálják szolgáltatásaikat. A felturbózott fényképektől a beszélgető chatbotokig terjedő csomagok közül csak a pénztárcád szabja meg, hogy melyiket választod: 10 jüantól (500 forinttól) 10 ezer jüanig (500 ezer forintig) terjed a skála.
A digitális rokon létrehozásához hangfelvételekre, fényképekre vagy videókra és az elhunyt személlyel kapcsolatos információkra van szükség. Minél több adatot szolgáltatnak, annál közelebb lesz az általunk készített másolat a valódi személyhez – magyarázta Zsang Jucsiang, az egyik ilyen cég alapítója.
Ő azt tapasztalta, hogy robbanásszerűen nő a hozzájuk befutó kérelmek száma, különösen az év azon időszakában, amikor a kínaiak a családi sírokat végiglátogatva tisztelegnek őseik előtt a Csingming Fesztiválon. Olyannyira, hogy a virtuális avatárok piaca idén várhatóan meghaladja a 10 ezer milliárd forintnyi összeget, és arra számítanak, hogy az évtized végére ez a szám megtízszereződik.
(divany.hu)

You have no rights to post comments