A kultúra és a művészet életet menthet...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 09. kedd

Úgy tűnik, hogy szó szerint, ugyanis hatékonyan és radikálisan javítja a mentális és a fizikai egészséget is. A legtöbb ember nem az egészségügyi előnyök miatt vesz kezébe kifestőkönyvet, ecsetet, versgyűjteményt, vagy jár múzeumba, esetleg színházba. Pedig új kutatások azt mutatják, hogy a művészeti élmények - akár alkotóként, akár szemlélőként -, átalakítják az agyunkat, és neurokémiai anyagok, hormonok és endorfinok felszabadulását váltják ki.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a művészet hatékony és mérhető módon javíthatja mind a fizikai, mind a mentális egészséget. Egyre több egészségügyi szakember ír elő művészeti tevékenységet a betegségek széles körének kezelésében, beleértve az elhízást, a szívbetegséget, a krónikus fájdalmat, a demenciát, a Parkinson-kórt, a magányt és a depressziót.A különféleelősegítik a gyógyulást, a jólétet, sőt a hosszú életet.
Sok tudós a művészetet alapvető emberi szükségletnek tartja. Az emberek jóval a kerék előtt találták fel a festéket, a festés az egyik legkorábbi kommunikációs eszközünk, egyfajta univerzális késztetés.

A művészet alapvető szükséglet
Az érzékszerveinkből érkező információk kapcsolatot teremtenek az agyunk 86 milliárd neuronja között. A művészet információt juttat a testünkbe, és mélyrehatóan befolyásolja biológiánkat, az egész agyat, testet és szellemet használja. Csak egy modernkori tévhit, hogy a művészet nézése pusztán filozófiai vagy intellektuális jellegű. Valójában alapvetően fizikai élmény, amely nemcsak a zenére vonatkozik, hanem a festészetre és a képzőművészetre is.
A kutatások azt mutatják, hogy olyan tényezők, mint a műalkotás mérete vagy az, hogy hogyan mozgunk körülötte, megváltoztathatják a művészet értékelését. Teljesen más egy műalkotás apró képét nézegetni az Instagramon, mint testközelben lenni például egy hatalmas festménnyel.

Képesek érzéseket kelteni
Fontos azonban észben tartani, hogy nem minden műalkotás pozitív. Meg kell megfontolni, hogy milyen érzékszervi élményeket hozunk az életünkbe, mert ezek képesek érzéseket kelteni, megváltoztatni a hangulatunkat és hatni a testünkre.
A bennünket meglepő művészet segít olyan új idegpályákat kialakítani, amelyek egyébként nem fejlődnének ki a mindennapokban. Hozzájárulhat az ellenállóképesség kialakításában, hogy átvészeljük az élet szenvedéseit és bizonytalanságait.
A művészet, a zene és a dizájn is megváltoztathatja a hangulatunkat, segíthet egy kicsit ellépni önmagunktól, a gondjainktól.

Milyen előnyökkel járnak a művészetek az egészségre?
A különböző művészeti formák különböző módon hatnak az agyra és a testre. Csakúgy, mint amikor gyógyszereket írnak fel nekünk. Az orvosok, szociális munkások és közegészségügyi szakemberek egyre gyakrabban ajánlanak személyre szabottan bizonyos művészeti tevékenységeket, meghatározott gyakorisággal és mennyiségben, hogy jótékony hatást érjenek el. A testmozgáshoz és a helyes táplálkozáshoz hasonlóan a művészetek rendszeres gyakorlása is támogatja az egészséget.
Nem kell művészettörténetet tanulni, vagy drága műveket vásárolni, azért, hogy művészet jobbá tegye az egészségünket. A szakemberek azt javasolják, hogy próbáljuk meg öt dolgot észre venni egy műtárgyon, például, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlünk egyes színek. Illetve érdemes lassítani is, sok múzeumlátogató több időt tölt a műtárgy leírásának olvasásával, mint magának a műtárgynak a megtekintésével.

A műalkotással eltöltött átlagos idő mindössze 21 másodperc.
Sokan úgy érzik, hogy akkor érte meg egy kiállítás a pénzét, ha mindent megnéznek, emiatt viszont gyakran végigrohannak a kiállításokon. Pedig nem kell feltétlen mindent megnézni, érdemes több időt tölteni azzal a művel, amely meglep. A művészet pedig nemcsak a múzeumokban lehet jelen, hanem a mindennapokban, az utcán is, ezekre is érdemes figyelni.

Jónak kell lennünk a művészetben?
Nem kell művésznek lenni ahhoz, hogy jót tegyen a művészet. Egy tanulmány kimutatta, hogy mindössze 45 perc bármilyen ilyen jellegű tevékenység végzése 25 százalékkal csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Más kutatások szerint a művészi alkotás fejleszti a végrehajtó funkciókat, a döntéshozatalt és az együttműködést. A zenélés építi a kognitív készségeket és fokozza a tanulást. Havonta egyetlen művészeti élmény pedig 10 évvel meghosszabbíthatja az életünket.
(divany.hu)

You have no rights to post comments