Közösségi oldalak és a mentális betegségek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 06. szombat

Már olvashatók az eredményei egy új nemzetközi kutatásnak, amely Zsila Ágnes, az ELTE PPK munkatársának vezetésével készült és a közösségi média hatásait vizsgálja. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy érdemes odafigyelni arra, mennyi időt töltünk a közösségi oldalakon, különösen alvás előtt, ugyanis nagyban befolyásolhatják az álmainkat.

Az ELTE közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt években rohamosan nőtt a közösségi médiát használók száma, olyan mértékben, hogy szinte kötelezővé vált a jelenlét ezeken a platformokon. A különböző felületek és posztok böngészése a legtöbb embernél a napi rutin részévé vált, ami növeli a függőség kialakulásának kockázatát.
Arra már korábban számos kutatás rávilágított, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való alacsony elégedettség. A mostani kutatás azonban egy új problémára is felhívja a figyelmet.
A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a túl gyors modernizáció összefügg a mentális betegségek növekvő gyakoriságával.
Minél több időt tölt valaki a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy lesznek az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmai.
Az álomelméletek szerint az ébrenlét alatt átélt élményekkel alvás közben újra találkozhat – ennek fényében, ha nap közben sok időt tölt a közösségimédia-platformokon, könnyen előfordulhat, hogy azok az álmaiban is megjelennek. Amennyiben az online világgal kapcsolatos aggodalmai vagy rossz tapasztalatai (például cyberbullying, dezinformáció) foglalkoztatnak valakit, az ezekből fakadó szorongása negatív érzelmi töltetet adhat az álmainak – írja a hvg.hu a BMC Psychologyban megjelent kutatás alapján.
A rémálmokat figyelő kutatásban 595 közösségi média felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki.  A kutatásban résztvevők mindegyike legalább egy ismert platformon aktív volt, vagyis legalább napi 15 percet töltött valamelyik felületen. A leggyakrabban használt oldal egyértelműen az Instagram volt, a résztvevők 87 százaléka használta azt aktívan. Ezt követte 11 százalékkal a Twitter/X, majd a Facebook 2 százalékkal.
A kutatók megállapították, hogy a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. Az ilyen rémálmok leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szólnak és hozzájárulnak a rosszabb alvásminőséghez.
(velvet.hu)

You have no rights to post comments