Elfogadták az uniós természet-helyreállítási rendeletet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. június 18. kedd

Hétfőn az uniós természetvédelmi miniszterek ülésén elfogadták a természet-helyreállítási rendeletet. Az EU Tanácsának közleménye szerint ez az első jogszabály a maga nemében, hogy helyreállítsák az erre szoruló uniós élőhelyek ötödét 2030-ra, és mindet 2050-re. Ehhez jogilag kötelező célokat határoz meg egy sor élőhelyfajtánál, nemzeti helyreállítási terveket ír elő és védi a beporzókat.

A Tanács márciusban már próbaszavazást tartott volna a javaslatról, amikor a magyar kormány visszakozni kezdett, majd bejelentette, hogy ellenzi a szöveget, a szuverenitással magyarázva az álláspontját. Nélküle nem volt meg a szükséges többség.
Az Euronews korábbi értesülése szerint Hollandia, Olaszország és Svédország képviselője nemet, Ausztriáé, Belgiumé, Finnországé és Lengyelországé tartózkodást jelzett előre (mivel a tartózkodás is leadott szavazatnak számít, gyakorlatilag udvarias nemet jelent). Az Euractiv vasárnap viszont arról írt, hogy Ausztria átállt az igenekhez. A hétfői tanácsi szavazáson valóban egyetértett a szöveggel, amire a többi felsorolt ország képviselője – a tartózkodó Belgiumot leszámítva – nemet mondott. (Így köztük volt a magyar kormány is, de a szavazatokat az MTI nem tartotta említésre méltónak, megelégedett a tanácsi közlemény összefoglalójával.) Épphogy, de meglett a szükséges többség: alig több mint egy százalékkal ugrották meg a követelményt, hogy az igenek az uniós lakosság legalább 65 százalékát képviseljék.
(telex.hu)

You have no rights to post comments